Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Mali jubilej velike “Likre”

28.10.2011. 22:00
Mali jubilej velike “Likre”


“LIKRA” se već tradicionalno održava u prostoru Kripte župne crkve Gospe od Ružarija i kroz nju je do sada prošlo oko 150 predškolaca, osnovnoškolaca, srednjoškolaca i studenata, dakle, djece i mladeži svih uzrasta


Navršava se pet godina otkako su umjetnički par Zvonko i Karolina Čulina povratkom iz Njemačke a u suradnji s župom Pridraga i Općinom Novigrad pokrenuli u svojoj Pridrazi projekt slikanja i lijepog pisanja tzv. „LIKRU” – Likovnu i književnu radionicu župe Pridraga, koja s početkom nove školske godine nastavlja djelovati, ovaj puta s djecom osnovnoškolskog uzrasta.
„LIKRA” se već tradicionalno održava u prostoru Kripte župne crkve Gospe od Ružarija i kroz nju je do sada prošlo oko 150 predškolaca, osnovnoškolaca, srednjoškolaca i studenata, dakle, djece i mladeži svih uzrasta, različito nadarenih, a koji su u svojoj kreativnoj slobodi pod stručnim vodstvom kreirali i kreiraju svoje umjetničke ideje i inspiracije.
Program „LIKRE” su do sada pratile i mnogobrojne izložbe slika i crteža popraćeno sve s katalozima i drugim tiskanim materijalom. Tiskanje uskršnjih i božićnih karti-čestitki, objavljivanje zajedničke zbirke pjesama, recitali i sl., je sve medijski popraćeno u dnevnim tiskovinama Radiju i TV-u, najčešće u Zadarskom listu, na stranicama „Mali Odmor” i Kultura, dok najaktivniji i najzaslužniji redovito dobivaju prigodne diplome i priznanja.
U programu su uglavnom sudjelovali i sudjeluju polaznici iz Pridrage, a neki dolaze i iz okolnih mjesta i gradova, Novigrada, Paljuva, Smilčića, Biljani, pa čak i iz Zadra.
Uz svesrdnu podršku župe Pridraga i župnika don Jure Zubovića, te Općine Novigrad i načelnika Jose Klapana koji organizacijski, moralno i materijalno potpomažu ovaj dugoročni projekt, godinu po godinu „LIKRA” je došla i do malog jubileja, svoga petog rođendana…
Ovoj slobodno organiziranoj, besplatnoj kreativnoj radionici koja se održava jednom tjedno, subotom od 15 – 17 sati, s nastavkom projekta koji prati (kako rekosmo) školsku godinu i koji se i ove godine održao već tri puta, sudjelovalo je dosad 16-ero djece i to redom: Tea Babić, Magdalena Baraba, Antonela Čulina, Branka Čulina, Lucija Čulina, Leon Čulina, Marija Čulina, Martina Gospić, Klara Kokić, Matea Kokić, Tea Kokić, Livia Mazić – Palestrina, Anđela Pedić, Luka Zubčić, Petra Zubčić i Matea Viduka.
Projekt je već prepoznat i u širem prostoru Županije zadarske, a za izložbe ove radionice što je u skorašnjim budućim planovima, zainteresirani su i Gradska knjižnica Benkovac (ravnatelj Mile Marić), te Zavičajni muzej Biograd na moru (ravnatelj Draženko Samardžić).
U svakom slučaju, vrijeme teče a „LIKRA” opstaje… Dapače, s novim mladim snagama, zainteresiranim većim ili manjim talentima i stručnim vodstvom, potencirajući pokretače, organizatore i pokrovitelje svaki put i svakim novim projektom oplemenjuje se ovaj prostor, dajući zajednički doprinos u podizanju kreativne svijesti domicilne Pridrage, Općine i Županije, na dobrobit svima a najviše djeci i mladima koji s radošću stvaraju i dolaze.