Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Odlična posjećenost prvog koncerta u sezoni

28.10.2011. 22:00
Odlična posjećenost prvog koncerta u sezoni


Nastupom Zagrebačkog gitarističkog kvarteta u četvrtak navečer u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru otvorena je Koncertna sezona HNK Zadar 2011./12. Koncert “Viva Guitarra” popratilo je više od 200 posjetitelja koji su odlučili uživati u gitarističkom umijeću Tomislava Vasilja, Krunoslava Pehara, Melite Ivković te Frane Verbanca koji muziciraju u sadašnjoj postavi Kvarteta.
U popunjenoj Svečanoj dvorani koncert je počeo tonovima klasika Johanna Sebastiana Bacha i to izvedbama Bachovih preludija i fuga. Prva izvedena skladba bila je Preludij i fuga u C-duru, a nakon žestokog dramatskog preludija i svečane i pompozne fuge koncert je nastavljen Malom fugom u g-molu BWV 578. Ovo djelo Bach je izvorno namijenio orguljama, a na koncertu je odsvirana među gitaristima omiljena atraktivna obrada za kvartet gitara. Kao što je i Mala fuga svojevrsna posveta Bachovu uzoru Arcangelu Corelliju homage istom umjetniku Bach je ostvario i kroz Fugu u h-molu BWV 579. Djela Bacha završena su s Preludijem i fugom u G-duru BWV 541 kojega je skladatelj napisao za vrijeme Weimarskoga razdoblja, a u djelu je vidljiva Bachova opsesija ponavljanja tonova i akorda.
Klasici su nastavljeni i u djelima Françoisa Couperina, jednog od najvažnijih francuskih čembalista i skladatelja, a Zagrebački kvartet izveo je njegovo djelo Pièces de Clavecin, njegova četiri sveska djela za čembalo: Le Petit Rien (Sitnica), La Linotte éffarouchée (Preplašena ptičica), Let Petits Moulins à Vent (Male vjetrenjače) te Les Barricades Mistérieuses (Tajnovite prepreke).
U drugom dijelu koncerta do izražaja su više došli zvuci gitare i suvremene skladbe, a prvo djelo na repertoaru drugog dijela koncerta bila je skladba Samba per chitarre Ive Josipovića. ovo djelo Josipoviću je donijelo i Porin, a izvorno je namijenjeno gudačkom orkestru (Samba da camera) da bi je naknadno preradio i za gitaristički kvartet. Od suvremenih hrvatskih skladatelja na repertoaru je bio i Adalbert Marković, a izvedeno je njegovo djelo Tri Osorske impresije koje je Marković skladao upravo za Zagrebački gitaristički kvartet koji ih je praizveo 1997. na Osorskim glazbenim večerima. Melodije hrvatskih glazbenika zamijenjene su argentinskim tonovima jednog od najvažnijih latiniameričkih skladatelja 20. stoljeća Alberta Ginastere. Danzas Argentinas, niz plesova skladanih za klavir dale su večeri štih argentinske tradicijske glazbe. Jedno od djela ovog autora odsvirano je i za bis na kraju koncerta. Posljednji na repertoaru Zagrebačkog gitarističkog kvarteta bile su skladbe kanadskog jazz pijanista i skladatelja Oscara Emmanuela Petersona i to najpoznatije njegovo djelo Canadiana suite inspirirano različitim glazbenim ili izvanjskim impulsima poput bluesa, valcera i slično.
Zagrebački gitaristički kvartet utemeljio je 1990. Ante Čagalj, jedan od vodećih hrvatskih gitarističkih pedagoga koji je i dalje umjetnički voditelj ansambla. Ansambl je nastupao po najvećim svjetskim dvoranama od Kanade do Indije, Rusije do Južne Amerike te u velikom broju europskih gradova, a okušao se i na neoliko natjecanja na kojima je osvajao i prve nagrade. Kvartet izvodi golem repertoar u rasponu od baroknih do renesansnih autora, ne zazirući od izleta u jazz i world-music, ali ni od tradicionalnih skladbi s hrvatske obale i iz unutrašnjosti. Mnogi živući hrvatski autori posvetili su svoja umjetnička djela upravo ovom ansamblu. Godine 2005. objavili su CD Da fuga milonga emitiran na brojnim svjetskim radiopostajama.