Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Posao vozača nikad nije bio nesigurniji

28.10.2011. 22:00
Posao vozača nikad  nije bio nesigurniji


Vozači su grupacija koja je najviše izložena pritisku, s jedne strane javnosti, a s druge uprave. Oni su danas u nezavidnoj situaciji i njihov posao nikada nije bio nesigurniji. Plaće su male. Vozači u Šibeniku, Sinju i Imotskom primaju plaću od 2 do 2,5 tisuće kuna


Zadarski vozači mogu biti jako zadovoljni svojim statusom,  ako se usporedimo s drugim sredinama u Hrvatskoj. U Liburniji je situacija zadovoljavajuća, kod  nas nema ilegalnih aktivnosti, kao što ima u Šibeniku, Sinju i Imotskom.  Plaće su redovne, ali trebala bi se povećati za 5 do  10 posto i rad vozača bi se  trebao više cijeniti u javnosti, rekao je tajnik Sindikata vozača i prometnih  radnika u Liburniji Ivan  Šimičević na jučerašnjoj  sjednici Sindikata vozača i  prometnih radnika Hrvatske, koja se održala u hotelu Kolovare.
Za razliku od zadarskih  vozača, koji se prema  Šimičeviću, nalaze u dobrom položaju njihove kolege nalaze se u nezavidnoj  situaciji, a u koju su ih  dovele nezakonite aktivnosti uprava prijevozničkih  poduzeća, kako je rekao  predsjednik Sindikata Ante Jelić.
– Svjesni smo da su prijevozničke tvrtke u teškoj  situaciji, ali naše strpljenje  je pri kraju. Nelegalnih aktivnosti ima. Pokušat ćemo  još jednom razgovarati s  upravama. Ako se nešto ne  promijeni mi ćemo morati  poduzeti radikalne aktivnosti kako bismo te pojavnosti sveli na najmanju  moguću mjeru ili potpuno  zaustavili. Krenuli bismo s  prijavama policiji, inspekciji rada i na kraju krajeva  zaustavili promet u sredinama u kojima se to radi  što sindikat može, kaže Jelić i dodaje:
– Vozači su grupacija koja  je najviše izložena pritisku,  s jedne strane javnosti, a s  druge uprave. Oni su danas  u nezavidnoj situaciji i  njihov posao nikada nije  bio nesigurniji. Plaće su  male. Vozači u Šibeniku,  Sinju i Imotskom za 220 do  250 sati rada primaju plaću  od 2 do 2,5 tisuće kuna što  je mizerija.
Podršku sindikalistima u  njihovim nastojanjima dao  je dogradonačelnik Zadra  Darko Kasap.
– Znam kako su pregovori između sindikata i radnika teški. Često sam  osobno u njima sudjelovao  kao poslodavac. Na jednoj  strani poslodavac zastupa  tržišnu ekonomiju, a sindikat na drugoj radnička  prava, kazao je Kasap.