Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Pronalazač bosanskih piramida oduševio Zadrane

28.10.2011. 22:00
Pronalazač bosanskih piramida oduševio Zadrane


Najmlađi akademik ruske Akademije prirodnih znanosti i profesor Američkog univerziteta u BiH održao je zanimljivo predavanje o svjetskim piramidama, ali i o registriranim energetskim fenomenima unutar Bosanske piramide Sunca i u podzemnom labirintu ispod piramida


Predavanje “Piramide u svijetu i Bosanska dolina piramida” održano sinoć u Multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Zadar izazvalo je ogroman interes Zadrana. Predavanje je održao jedan od najkontroverznijih antropologa današnjice i vodeći stručnjak za fenomen piramida u svijetu dr. Semir Osmanagić koji je, među ostalim, pronalazač bosanskih piramida.
Najmlađi akademik ruske Akademije prirodnih znanosti i profesor Američkog univerziteta u BiH održao je svakako zanimljivo predavanje o svjetskim piramidama, ali i o registriranim energetskim fenomenima unutar Bosanske piramide Sunca i u podzemnom labirintu ispod piramida. Iako znanstvenici njegova otkrića gledaju i više nego skeptično, sudeći po velikom odazivu posjetitelja, pažnju javnosti dr. Osmanagić ima.
– Gotovo sve što nas uče o drevnoj povijesti je pogrešno, civilizacija, Egipćani, piramide, uveo je u predavanje okupljene dr. Osmanagić. Na prezentaciji je prikazivao slike poznatih svjetskih piramida, ali i onih koje još nisu kao takve priznate od znanstvenika, nego ih se često svrstava pod “hrpe kamenja” koje su gradili farmeri. No, Osmanagić je uvjeren, ne samo da se radi o piramidama, nego i u činjenicu da su neke od njih starije i od ljudske civilizacije kakvu danas priznajemo i poznajemo.
– Vrijeme će pokazati da je priča egiptologa o faraonima 3. i 4. dinastije koji su navodno gradili neke od najpoznatijih piramida najveća falsifikacija povijesti, rekao je Osmanagić.
Svoje predavanje Osmanagić je potkrijepio fotografijama s mjesta na kojima je posjetio piramide, priznate i nepriznate, tvrdeći kako određene svjetske vlade taje postojanje piramida u svojim državama upravo stoga jer ne spadaju u poznatu povijest njihove civilizacije. Zadrani su Osmanagićeve tvrdnje slušali s očitim zanimanjem, a osobito dio o susjednim bosanskim piramidama. O tome koliko istine ima u Osmanagićevim tvrdnjama pokazat će vrijeme, no u svakom slučaju priče o neobičnom porijeklu i tajanstvenim moćima piramida oduvijek su golicale maštu čovjeka.
Uz predavanje Osmanagić je u Zadru predstavio i svoju knjigu “Sve piramide svijeta”.