Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Umjetnost za zagovornice svekolike umjetnosti

28.10.2011. 22:00
Umjetnost za zagovornice svekolike umjetnosti


Nakon šestomjesečne izrade jučer je u crkvu Sv. Marije unesen novi oltar, izrađen na zamolbu opatice Anastazije Čizmin i koludrica benediktinskog samostana Sv. Marije. Oltar je djelo kipara Igora Maštruka, a riječ je o nastavku iznimno dobre suradnje.
– Do odabira mene kao autora oltara ispred puka došlo je slijedom zajedničke dobre suradnje. Prije rada za benediktinke nisam se bavio sakralnom tematikom, a drago mi je da surađujemo upravo zbog toga što su benediktinke zagovornice i mecene svekolike umjetnosti, kako likovne tako i one glazbene, kazao nam je Maštruko.
Dimenzije oltara su 260×80 cm, a visina mu je 101 cm. Od orahovine je izrađena meza oltara (stol, pr.a.), a izradila ju je stolarija „Šimunić” iz Bibinja. Oni su i prenosili oltar, te su ga skupa sa svojim prijateljima unijeli u crkvu.
Oltar sadrži pet brončanih, posrebrenih reljefa, rađenih po uzoru na reljef Sv. Grgura, s okvirima, te u drvu istesan vijenac s uzorkom loze iz kapitula kolomanovog zvonika Sv. Marije. Reljefi prikazuju svece: centralno je triptih s Kristom pantokratorom, Sv. Marijom moliteljicom s desne i evanđelistom Ivanom slijeva. Desno su Ana i Joakim u zagrljaju, a lijevo je Sv. Marija u sceni navještenja s anđelom Gabrijelom. Na bočnoj strani oltara su lijevo Sv. Krševan, a desno Sv. Stošija. Oltar je težak više od 400 kilograma.