Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Uzaludni rat za obnovu kuće

28.10.2011. 22:00
Uzaludni rat za obnovu kuće


U projekt obnove nismo ušli jer otac Vlado navodno tu nije živio početkom Domovinskog rata i kao da nije imao mjesto prebivališta u Buliću, govori razočarani Rade, nesuđeni povratnik u rodno selo


Vlado Rubelj, 84-godišnjak iz Bulića s prebivalištem u Rijeci, već godinama pokušava dobiti dozvole za obnovu svoje u Domovinskom ratu zapaljene i opljačkane kuće u tom selu na benkovačkom području. Zbog brda papirologije, zakona i propisa izgubio je strpljenje i uz pomoć sinova obnovio je kuću. Ne za stalni boravak već kao nužni smještaj kad dođe na rodni prag.
Sporno mjesto prebivališta
– Otac Vlado je uništenu kuću obnovio novcima brata Ivice i mojim novcem. Umjesto kata na kući podignuto je nisko potkrovlje koje je neadekvatno za stanovanje, a u prizemlju sanitarnog čvora praktično kao i da nema. Kuća je primjer neplanske obnove i nikad dovršenog objekta, žali se Vladin sin Rade Rubelj koji s obitelji živi i radi u Australiji, u Sydneyu.
Od petero braće Rubelj dvoje živi u Rijeci, a troje u Australiji. Rade se iz Australije odlučio na definitivni povratak u Hrvatsku, međutim zasad nema gdje.
– Bulić, područje posebne državne skrbi, trebao je biti jedan od primjera projekta obnove ratom uništenih naselja. Bio sam presretan i ponosan što se mogu vratiti u svoju slobodnu i neovisnu, voljenu Hrvatsku. Tu sam rođen, tu su moji korijeni. Međutim, u projekt obnove nismo ušli jer otac Vlado navodno tu nije živio početkom Domovinskog rata i kao da nije imao mjesto prebivališta u Buliću, govori razočarani Rade, nesuđeni povratnik u rodno selo.
Postupak obnove kuća koje su oštećene u Domovinskom ratu definiran je Zakonom o obnovi i u nadležnosti je Odsjeka za obnovu pri Uredu državne uprave Zadarske županije koji je smješten u Zadru.
– Za obnovu koja nam pravno pripada još od 1996. godine ništa se nije promijenilo, a mogućih opcija skoro pa i nema ili su potpuno nejasne. Želim samo da se kuća obnovi i bude u stanju kakva je bila prije rata iako se to i ne čini kao sretan završetak ove priče, kaže Rade Rubelj.
Posljedice rata u Hrvatskoj su bile stotine tisuća prognanih i izbjeglih ljudi. Razoreno je oko 10 posto hrvatskog stambenog fonda, 171.705 stanova i kuća, dok je u obnovu uključeno 145-150.000 stambenih jedinica. U ratu oštećene ili uništene obiteljske kuće obnavljaju se temeljem Zakona o obnovi iz 1996. po kojem uredi državne uprave nadležni za poslove obnove, a na temelju zahtjeva vlasnika oštećenog ili uništenog stambenog objekta, donose rješenje.
Nova žalba
– Ministarstvo regionalnog razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva objavilo je prije godinu dana natječaj za obnovu još preostalih u ratu stradalih objekata. Ponadali smo se i da će i naš otac Rubelj dobiti pozitivno rješenje za obnovu obiteljske kuće. Naime, na području Dalmacije, ovim programom planirana je obnova 500 obiteljskih kuća, od čega njih oko 300 na području Zadarske županije, objašnjava Rade.
– Međutim, kao što je poznato najveći dio tih objekata odnosi se na objekte čiji su vlasnici građani srpske nacionalnosti. Tek jedan vrlo mali dio odnosi se na rješenja po žalbama za objekte kojima su vlasnici Hrvati, navodi Rubelj ističući kako je uložena nova žalba i taj je predmet u postupku drugostupanjskog rješenja.
A kako doznajemo u Gradu Benkovcu, većina dosad izgrađenih srpskih objekata, nažalost, zjapi prazna i u njima nitko ne stanuje, što u ovim kriznim vremenima izgleda gotovo nevjerojatno.
– U ovom slučaju došlo je i do povrede Konvencije za zaštitu ljudskih prava i sloboda jer je povrijeđeno pravo koje jamči zaštitu vlasništva. Jedino što bi Rubelj mogao napraviti jest traženje povrata sredstava potrošenih za obnovu ratom porušene kuće, objasnio nam je zadarski pravni savjetnik.
Nakon povratka iz Australije obitelj Rade Rubelja usprkos djedovine u Buliću bit će praktično beskućnici. Naravno, ako se ne promijeni Zakon o obnovi, koji u njegovu konkretnom slučaju tvrdi da njegov otac Vlado Rubelj nema pravo na obnovu rodne kuće ili na obeštećenje, jer u vrijeme kada je porušena u njoj nije stanovao.