Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

I u sedamdesetoj radi i pomaže potrebitim

Autor: Valentina Mlađen

28.10.2012. 23:00
I u sedamdesetoj radi i pomaže potrebitim

Foto: Ivan JAMIČIĆ



I u sedamdesetoj godini ona i dalje neumorno radi i to u kemijskoj čistionici gdje pegla robu, radi i sve ostalo po potrebi. Ne gleda serije, samo dnevnik i, kako kaže, sve stigne, zadovoljna je i skromna, a to je i njezin recept za sreću


Tisuću pitanja imali su mališani Osnovne škole Zadarski otoci za baku Božicu Knez koja im je u povodu Mjeseca hrvatske knjige predstavljala svoje brojne hobije i pokušala vlastitim primjerom objasniti što je to aktivno starenje. S bakom su se susreli u Gradskoj knjižnici Zadar Ogranku Bili brig.
Dobrotvorka, volonterka
Baka Boška, kako je odmilja zovu, prvo je djeci pokazala sve svoje rukotvorine: od heklanih krunica, božićnih i uskrsnih ukrasa od bakrene žice, ukrasnih drvaca od žice i kamenčića, božićnih kuglica, cvijeća od različitih materijala i još mnogo toga, dok su djeca zadivljeno gledala zanimajući se kako što nastaje. Baka Boška Zadranima je poznata po svom velikom srcu i neumornom volonterskom radu, a sve svoje proizvode daje na prodaju u Caritas kako bi se novac dalje razdijelio onima kojima je potreban. Tako su mali posjetitelji, koji su priznali kako ne znaju što je volontiranje i dobrotvorni rad naučili značenje ovih riječi.
– Ja sam se djeco rodila na selu u vrijeme Drugoga svjetskog rata, a moj otac poginuo je u ratu kada mi je bilo samo 16 mjeseci. Moja majka šila je ženama u selu i u gradu fuštane na ruke kako bi othranila nas djecu, ispričala je baka kako se i sama počela baviti ručnim radom. Prvi put se sa šivaćom mašinom srela kada ju je starijoj sestri kupio suprug, a kasnije kao domaćica u gradu i sama je dobila mašinu od supruga i počela šivati. Tako je i na susret s mališanima došla u onome što je sama sašila.
Ideje same niču
Na pitanje odakle joj ideje za brojne proizvode ona kaže kako niču same od sebe.
Djeci je ispričala i kako se počela baviti dobrotvornim radom još prije 16 godina za vrijeme jednog posjeta Kninu gdje je vidjela mnogo potrebitih i tako je počela organizirati akcije sakupljanja odjeće, obuće i drugih potrepština, a sada svoje rukotvorine daje u Caritas te se tamo mogu kupiti. Aktivna je i u svojoj Župi sv. Josipa na Plovaniji, ali i na brojnim drugim mjestima.
No, impresivna baka ne staje samo na tome, to joj je tek hobi. I u sedamdesetoj godini života ona i dalje neumorno radi i to u kemijskoj čistionici gdje pegla robu te radi i sve ostalo po potrebi.
– Nema serija, samo dnevnik pogledam, odgovara na pitanje kada sve to stigne.
– Kad je čovjek zadovoljan sobom i skroman nema veće sreće, bakin je recept za sreću.
Na kraju susreta zajedno s mališanima baka Boška izrađivala je ruže od krep-papira i učila ih kako se izrađuju kuglice, košarice i svi ostali zanimljivi predmeti koje je donijela.


Susret s bivšom premijerkom Kosor bio joj je životna želja




Baka Božica Knez svojim je rukotvorinama oduševila čak i bivšu premijerku Jadranku Kosor. Tijekom jednog posjeta Zadarskoj županiji premijerka je popričala s brojnim političarima, gospodarstvenicima, ljudima iz javnog života, ali i s običnim, anonimnim građanima. Jedna od njih bila je i baka Boška s Plovanije, koja je nosila broš od smeđeg dragog kamenja, s kojom se premijerka rukovala, porazgovarala, ali i srdačno zagrlila.
– Ono što sanjam već godinu, dvije ispunilo mi se. Ispunjena mi je životna želja, premijerka Jadranka je prvenstveno zbog odvažne borbe protiv korupcije i gospodarskog kriminala jednostavno moj idol, rekla je baka tada.