Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Ivan Čupić predstavnik Hrvatske u sjedištu Europske unije

Autor: Velimir Brkić

28.10.2012. 23:00
Ivan Čupić predstavnik Hrvatske u sjedištu Europske unije


Rad LAG “Laura” i svih njezinih članica, 13 jedinica lokalne uprave te 24 člana iz poslovnog i civilnog sektor, nadalje trebamo usmjeriti isključivo na ključna pitanja, kako dobiti što više novaca od predviđenih za Republiku Hrvatsku – Ivan Čupić


Kao jedan od pet predstavnika iz Hrvatske voditelj Lokalne akcijske grupe “Laura” Ivan Čupić sudjelovao je na konferenciji pod nazivom “Europska regionalna politika” u Bruxellesu. Konferenciju je organizirao i u potpunosti financirao TAIEX – Ured za tehničku pomoć i razmjenu informacija Opće uprave za proširenje Europske unije sa sjedištem Bruxellesu a u suradnji sa Zajednicom regija.
– Na konferenciji smo izložili novu podjelu Hrvatske na dvije statističke regije – Kontinentalnu i Jadransku Hrvatsku. Zahvaljujući toj podjeli sva područja u Republici Hrvatskoj, po tumačenjima Vlade RH i Ministarstva regionalnog razvoja, moći će koristiti sredstva iz Strukturnih fondova s najvećim stupnjem povoljnosti u sljedećih 14 godina, rekao je Čupić voditelj zasad najuspješnijeg LAG-a od 40-ak osnovanih u Hrvatskoj.
Dodaje kako je ravnopravnost svih područja u povlačenju sredstava EU-a je nužna s obzirom na određeno natjecanje koja će se neminovno odvijati između 429 općina te 127 gradova, poglavito između većih i manjih gradova, ali i većih i manjih općina.
– Rad LAG “Laura” i svih njezinih članica, 13 jedinica lokalne uprave te 24 člana iz poslovnog i civilnog sektor, nadalje trebamo usmjeriti isključivo na ključna pitanja, kako dobiti što niše novaca od predviđenih za Republiku Hrvatsku. Riječ je o 450 milijuna eura do kraja 2013. godine i oko 1,5 milijarda eura svake naredne godine, govori voditelj LAG-a sa sjedištem u Biogradu na Moru.
Nova kohezijska politika EU-a, čiji su osnovni instrument strukturni fondovi, trasirana je nedavno. Realno je očekivati da će nakon pristupanja u Europsku uniju strukturni fondovi postati najvažniji izvor financiranja investicija na regionalnoj i lokalnoj razini u Hrvatskoj.
– Osim već one u pripremi moramo identificirati sve projekte ključne za razvoj općina i gradova, i onda županija i čitave Hrvatske, koje projekte prijavljivati, kako formirati i osposobiti timove podnositelja, kako im olakšati ovaj proces, kako osigurati financijsku potporu projektima, pripremu projekata i onaj dio koji treba financirati Hrvatska, naglasio je Čupić.
Cilj ove konferencije bio je predstaviti zakonodavstvo Europske unije na području regionalnog razvoja i kohezijske politike lokalnih i regionalnih vlasti koje dolaze s područja Zapadnog Balkana. Glavni cilj bio je prikazati primjere dobre prakse Europske unije na temu redistribucije i decentralizacije s područja regionalnog razvoja i teritorijalne kohezije.
– Najvažniji ishod ove radionice bio je pomoći regionalnim i lokalnim vlastima koje dolaze s područja ovog dijela Europe da identificiraju načine poboljšanja postojećeg sustava distribucije javnog fonda u skladu sa financijskim odobrenjima za regionalni razvoj koji se provode u državama članicama Europske unije, objašnjava Čupić dodajući kako su sudionici u sklopu konferencije, također imali prilike za upoznavanje sa Zajednicom za regije i Europskim parlamentom.
LAG “Laura” je u Bruxellesu dobio još jedno veliko priznanje, Ivan Čupić drugi put izabran je jedan od pet predstavnika iz Hrvatske. Osim predstavnika iz Hrvatske na konferenciji su sudjelovali predstavnici iz Bosne i Hercegovine, Makedonije, Kosova, Albanije, Srbije i Crne Gore.