Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Matić: Nema revizije invalidskih mirovina pripadnika HVO-a

Autor: Hina (H)

28.10.2012. 23:00
Matić: Nema revizije invalidskih mirovina pripadnika HVO-a

Foto: PIXELL



Hrvatska vlada neće provoditi reviziju invalidskih mirovina dodijeljenih pripadnicima Hrvatskog vijeća obrane (HVO) jer one nisu sporne, ali sporne su osobne i obiteljske invalidnine, izjavio je hrvatski ministar branitelja Fred Matić u intervjuu za nedjeljno izdanje sarajevskog »Oslobođenja«.
Ministar Matić je istaknuo kako će u rješavanju problema nastalog velikim priljevom zahtjeva bivših pripadnika HVO-a za isplatu odštete zbog neisplaćenih invalidnina hrvatske vlasti donositi rješenja utemeljena na važećim zakonima, a to uključuje i zahtjeve za povrat prouzakonito isplaćenih sredstava.
Podsjetio je kako su na temelju ugovora o suradnji na području prava stradalnika rata kojega su Hrvatska i BiH potpisale 2006. godine regulirana mirovinska prava i zdravstvena zaštita stradalnika HVO-a i članova njihovih obitelji.
»Konkretnije, stradali pripadnici HVO-a i članovi njihovih obitelji u Hrvatskoj imaju pravo na invalidsku odnosno obiteljsku mirovinu i zdravstvenu zaštitu dok ostala prava poput stambenog zbrinjavanja, osobnu ili obiteljsku invalidnisnu ostvaruju u BiH«, pojasnio je Matić.
Podsjetio je i na činjenicu da su sada sporna rješenja o priznavanju statusa ratnih vojnih invalida iz Domovinskog rata za stradale pripadnike HVO-a i članove njihovih obitelji donesena u razdoblju od 1997. do 2000. godine temeljem političke odluke tadašnjih vlasti.»Revizija mirovina neće biti potrebna s obzirom na to da nisu sporne mirovine stradalih pripadnika HVO i članova njihovih obitelji, sporne su osobne i obiteljske invalidnine«, kazao je hrvatski ministar branitelja no pri tom je istaknuo kako će hrvatske vlasti inzistirati na povratu nezakonito isplaćenih sredstava i zateznih kamata u svakom slučaju u kojemu se utvrdi da je imovinska korist pribavljena protuzakonito.Matić je iznio i podatke Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje po kojima je registrirano 6.373 bivših pripadnika HVO-a koji su korisnici invalidske mirovine prosječnog iznosa nešto većeg od 2.700 kuna, dok 440 korisnika obiteljske mirovine mjesečno prima prosječno oko 3.400 kuna.