Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Vojska je bila glavna osovina Habsburškog carstva

28.10.2013. 23:00
Vojska je bila glavna osovina Habsburškog carstva


Autor knjige, dr. Tado Oršolić je istaknuo kako je knjiga “Vojna Dalmacija u 19. stoljeću: vojska, teritorijalne snage, žandarmerija (1797. – 1914.)” sinteza njegova dugogodišnjeg bavljenja ovom tematikom


U Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru jučer je održano predstavljanje knjige Vojna Dalmacija u 19. stoljeću: vojska, teritorijalne snage, žandarmerija (1797. – 1914.) autora Tade Oršolića.
Program je moderirao i u ime Sveučilišta u Zadru pozdravnu riječ uputio prorektor izv. prof. dr. sc. Josip Faričić, a knjigu su predstavili prof. dr. sc. Mithad Kozličić (Odjel za povijest), izv. prof. dr. sc. Ante Bralić (Odjel za povijest) i autor doc. dr. sc. Tado Oršolić, viši znanstveni suradnik Zavoda za povijesne znanosti HAZU u Zadru.
Dr. Kozličić je istaknuo kako su godine 1848. i 1868. bile opomena Austriji, koja kao da dugo nije shvaćala da ima more. Naime, kazao je on nadalje, Dalmacija je bila ulaz u zaobalje.
– Koliko je Dalmacija zanimljiva Austriji najbolje pokazuje ova knjiga, istaknuo je Kozličić napominjući kako je tamna strana rata puno tamnija nego je autor ovdje prikazao. Istaknuo je kako se u knjizi potanko opisuje kako je trebao izgledati vojnik, odnosno kakvi su bili vojnici iz Dalmacije.
– Hvala Bogu da se ova knjiga pojavila i da imamo ovakav pogled. Pogledavši arhive koje je obišao autor nam je dao ogromno blago, kazao je dr. Mithad Kozličić. Prorektor Faričić je istaknuo kako je vojska bila jaka i onda kad je Autro-Ugarska već bila u rasulu. Napomenuo je važnost vojske jer je ona i doprinosila u uspostavljanju poznanstava diljem monarhije.
Autor knjige, dr. Tado Oršolić je istaknuo kako je knjiga sinteza njegova dugogodišnjeg bavljenja ovom tematikom. Kazao je kako je hrvatska vojna povijest u hrvatskoj historiografiji jako malo istražena.