Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

ZD DNEVNIK Razlog za ponos

28.10.2013. 23:00
ZD DNEVNIK  Razlog za ponos


Iako mnogi znaju za Zadrove znamenitosti i moderne instalacije na rivi, ne može se reći da grad poznaju u dušu. Samo onaj tko je upoznao građane Zadra, pa i okolice, zna koliko oni mogu biti velikodušni, otvorena srca.
Prije svega, a nekako prigodno, to se odnosi na dobrovoljne darivatelje krvi. Zadar nikad nije imao problema s darivanjem krvi, odnosno prikupljanjem dragocjenih doza.
Koliko su Zadrani plemeniti pokazuje i primanje kod župana Zadarske županije Stipe Zrilića, koji je ugostio dobrovoljne darivatelje s najviše davanja. Nije tu riječ o osobama koje su dale krv dva, pet ili deset, već po stotinu puta. A što znači dati krv? Dati sebe, dati dio sebe znajući da je to potrebno nekom drugom, da može spasiti njegov život.
Ovih dana u kontekstu darivanja krvi spomenut je Venci Jurin koji sa svojom “Kalelargom” tradicionalno organizira akcije dobrovoljnog darivanja krvi, a nedavno je i Crveni križ proslavio u Zadru velike obljetnice. Sve je to predstavilo grad u svjetlu dobrote, plemenitosti i humanosti. Zadar je grad koji ima veliko srce i to je puno puta pokazao. Bilo da je riječ o prikupljanju novca, krvi ili donaciji za neki drugi grad, Zadar je tu.
To su razlozi za ponos. A, možda bi i češće trebali slaviti i pokazivati drage darivatelje krvi koji daju puno, a zauzvrat ne traže ništa.
Pokazali su to svojom skromnošću i ljudskosću dobitnici priznanja u Domu zadarske županije.
Hvala Bogu da dobrovoljnih darivatelja krvi ima, i da će ih u Zadru uvijek biti. Oni će se nevezano za politička i gospodarska kretanja uvijek kretati samo za zovom humanosti i u zadarskoj Općoj bolnici neće, kao ni do sada, nedostajati doza krvi i neće zbog toga dolaziti u pitanje ničiji životi. Zar to nije dovoljno za zahvalnost i pons koje Zadrani s pravom osjećaju za svoje darivatelje krvi?!