Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Dogovoren ulazak Znanstvene knjižnice u novu Sveučilišnu

Autor:

28.11.2008. 23:00
Dogovoren ulazak Znanstvene knjižnice u novu Sveučilišnu

Foto: Filip BRALA



S Gradom je u načelu dogovoren ulazak Znanstvene knjižnice, ali u neposrednoj budućnosti predstoje dogovori oko zajedničkog rada na pripremi preseljenja, kazao je prorektor Sveučilišta u Zadru dr. sc. Srećko Jelušić
Sveučilišna knjižnica i Studentski dom prvi su objekti koji će biti sagrađeni na prostoru Novog kampusa Sveučilišta u Zadru, u sklopu projekta izgradnje i uređenja Novog kampusa.
Projekt izgradnje Sveučilišne knjižnice trenutačno je još uvijek u fazi pripreme dokumentacije. Sveučilište je na jednoj od sjednica Senata donijelo odluku o izradi idejnog plana Sveučilišne knjižnice i Studentskog doma. U međuvremenu je i Grad Zadar donio odluku o izradi detaljnog urbanističkog plana Novog kampusa.
Na Sveučilištu se nadaju da će kamen temeljac za novu zgradu knjižnice biti položen upravo iduće, 2009. godine.
Programska osnova, koja sadržava, među ostalim, osnovni opis nove knjižnice, organizaciju, zbirke, potrebe korisnika, projekciju potrebnih kadrova, osnovnu dispoziciju prostora i osnovni opis njegove namjene, je napravljena, no još uvijek se tretira kao prijedlog, koji je moguće u skladu s potrebama modificirati budući da će nova knjižnica uključivati i regionalni centar za zaštitu knjižnične građe, centar za proučavanje glagoljske knjige, centar za izradu multimedijalnih nastavnih sadržaja, knjižaru i drugo. Programska osnova i svi poslovi vezani uz novu knjižnicu rade se u skladu sa ‘Strategijom razvoja Sveučilišta u Zadru’, dokumentom koji je polazna točka projekta Studije Sveučilišnog kampusa Zadar.
Kad je riječ o samoj strukturi knjižnice u nju bi, po riječima dr. sc. Srećka Jelušića, prorektora Sveučilišta u Zadru, i voditelja projektnog tima za novu knjižnicu, trebale ući tri sadašnje knjižnice:
– U planu je da bi u buduću zgradu ušle Znanstvena knjižnica, Nadbiskupska i sadašnja Sveučilišna knjižnica, kazao je Jelušić dodajući kako je s Gradom u načelu dogovoren ulazak Znanstvene knjižnice, ali u neposrednoj budućnosti predstoje dogovori oko zajedničkog rada na pripremi preseljenja.
Sama Nadbiskupska knjižnica, kaže Jelušić, je dobro uređena, uredno smještena i zaštićena.
Sveučilištu također predstoji odabir provoditelja natječaja za idejni arhitektonski projekt nove zgrade knjižnice, što se mora izvršiti do kraja kalendarske godine, budući da su za to osigurana proračunska sredstva.