17 °C
Online izdanje
Ponedjeljak, 26.lipnja 2017.
Vi ste ovdje:  Home » Županija » Gradovi » Obrovac
RSS feed
Današnji broj
Obrovac
Povratak
Ekološki zločin nad Zrmanjom
Piše: Anita Ćustić
Lokacija se nalazi neposredno ispod bazena natrijeve lužine i mrlje su vidljive gotovo svako jutro kada je rijeka mirna i bistra. Ovakvo je stanje još od početka tvornice Glinica, tu uopće nema ribe, to je prava eko bomba i to je potrebno sanirati, kao i same bazene, ali nikakvog plana za to nema, tvrde ogorčeni mještani
Lokacija se nalazi neposredno ispod bazena natrijeve lužine

Iako je zbog svoje ljepote i bogate biološke raznolikosti rijeka Zrmanja pod krovom Zakona o zaštiti prirode, ekološki zločini na ovom području nisu rijetkost. Među takvima je i područje neposredno ispod bazena natrijeve lužine, koji su ostali od tamošnje bivše tvornice Glinica, a zbog kojih su na površini rijeke svako malo vidljive mrlje.

- Lokacija se nalazi neposredno ispod bazena natrijeve lužine i mrlje su vidljive gotovo svako jutro kada je rijeka mirna i bistra. Ovakvo je stanje još od početka tvornice Glinica, tu uopće nema ribe, to je prava eko bomba i to je potrebno sanirati, kao i same bazene, ali nikakvog plana za to nema, tvrde ogorčeni mještani.

No, kako pojašnjava Morana Babajko, stručna voditeljica u Javnoj ustanovi za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Zadarske županije, razlog pojavljivanju ovih neugodnih mrlja su jake kiše nakon kojih sporni bazeni preplave i uzrokuju onečišćenje rijeke.

- Nisam upoznata s tim da je Zrmanja i sada onečišćena mrljama iz bazena, ali poslat ćemo obavijest Hrvatskim vodama koje će potom sanirati ovo područje. Takva je procedura, a posljednji put smo na ovaj način reagirali 2003. godine kada su se bazeni toliko izlili da je onečišćenje stiglo do Novigradskog mora, kazala je Babajko, pojasnivši kako, s obzirom da je riječ o kršnom terenu nemoguće problem trajno riješiti.

Moguće je, kako je kazala, jedino povremeno saniratu nastalu štetu, jer dugoročna zaštita od ovih onečišćenja ne postoji.

Komentari (1)

Rusalka, prije 2399d 12h
Stručna voditeljica nije upoznata da je Zrmanja i sada onečišćena mrljama iz bazena. Ali, zna da će se sanirati kao i svaki puta. A to što se radi o krškom terenu, i što na kraju voda iz bazena zagađuje izvorišta pitke vode- koga briga? Nikada nije čula za trajna rješenja! Blago nama kad nam takvi štite prirodu i za to dobivaju i plaću! Što tek rade ostali?
Komentiranje više nije dostupno
Copyright © 2008. Zadarski list Uvjeti korištenja | Zaštita privatnosti | Impressum | Marketing
Powered by Sitestudio.hr