Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

Ekološki zločin nad Zrmanjom

28.11.2010. 23:00
Ekološki zločin nad Zrmanjom


Lokacija se nalazi neposredno ispod bazena natrijeve lužine i mrlje su vidljive gotovo svako jutro kada je rijeka mirna i bistra. Ovakvo je stanje još od početka tvornice Glinica, tu uopće nema ribe, to je prava eko bomba i to je potrebno sanirati, kao i same bazene, ali nikakvog plana za to nema, tvrde ogorčeni mještani
Iako je zbog svoje ljepote i bogate biološke raznolikosti rijeka Zrmanja pod krovom Zakona o zaštiti prirode, ekološki zločini na ovom području nisu rijetkost. Među takvima je i područje neposredno ispod bazena natrijeve lužine, koji su ostali od tamošnje bivše tvornice Glinica, a zbog kojih su na površini rijeke svako malo vidljive mrlje.
– Lokacija se nalazi neposredno ispod bazena natrijeve lužine i mrlje su vidljive gotovo svako jutro kada je rijeka mirna i bistra. Ovakvo je stanje još od početka tvornice Glinica, tu uopće nema ribe, to je prava eko bomba i to je potrebno sanirati, kao i same bazene, ali nikakvog plana za to nema, tvrde ogorčeni mještani.
No, kako pojašnjava Morana Babajko, stručna voditeljica u Javnoj ustanovi za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Zadarske županije, razlog pojavljivanju ovih neugodnih mrlja su jake kiše nakon kojih sporni bazeni preplave i uzrokuju onečišćenje rijeke.
– Nisam upoznata s tim da je Zrmanja i sada onečišćena mrljama iz bazena, ali poslat ćemo obavijest Hrvatskim vodama koje će potom sanirati ovo područje. Takva je procedura, a posljednji put smo na ovaj način reagirali 2003. godine kada su se bazeni toliko izlili da je onečišćenje stiglo do Novigradskog mora, kazala je Babajko, pojasnivši kako, s obzirom da je riječ o kršnom terenu nemoguće problem trajno riješiti.
Moguće je, kako je kazala, jedino povremeno saniratu nastalu štetu, jer dugoročna zaštita od ovih onečišćenja ne postoji.