Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Munjevita Istra

28.11.2010. 23:00
Munjevita Istra


Zbog grmljavinskog nevremena zrakoplov Croatia Airlinesa tipa Dash 8-Q400 „Istra” dva puta je u jednom danu pogodio grom. Avion je letio na redovnoj liniji Zagreb – Zadar – Pula. U petak oko 21.30, neposredno prije slijetanje u Zračnu luku Zadar, grom je udario u njegovo desno krilo. U zrakoplovu se nalazio 31 putnik. Nakon pregleda, koji je trajao dva i pol sata, s preostalih 19 putnika „Istra” je odmah nastavila let za Pulu. No na letu prema Puli grom je ponovno udario u isto krilo. „Istra” je sigurno sletjela” u ZL Pula, gdje je zrakoplov ponovno pregledan.
Uz isprike iz Croatia Airlinesa su poručili da su u trenutku i nakon udara ispoštovane sve propisane sigurnosne procedure te da putnici nisu bili ugroženi. To nam potvrđuju i naši zrakoplovni izvori koji kažu da udar groma u zrakoplov i nije tako rijetka pojava. U ekstremnim slučajevima, koji se događaju vrlo vrlo rijetko, udar groma može prouzročiti kvar na elektronici ili navigacijskim uređajima. Najdrastičniji slučaj udara u zrakoplov dogodio se u drugoj polovici 60-ih godina prošlog stoljeća kad je grom udario u spremnik goriva nakon čega je zrakoplov eksplodirao. Suvremeni zrakoplovi poput Dash 8-Q400 koje proizvodi Bombardier Aerospace, ista tvrtka koja proizvodi i protupožarne „kanadere”, puno su bolje konstrukcijski zaštićeni od ove vrste vremenske nepogode i slove među najsuvremenijim zrakoplovima takve vrste u svijetu.
U slučaju udara groma primjenjuje se procedura za tzv. nepredviđene događaje tj. odmah pokušati utvrditi ima li štete koja utječe na performanse zrakoplova, sletjeti na pogodan aerodrom kako bi mehaničari detaljno pregledali cijeli avion. Zanimljivo je da je zrakoplov “Istra” nabavljen prošle godine i blagoslovljen upravo u ZL Pula.