Srijeda, 8. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Podijelili 100 paketića suhih smokava iz Debeljaka

28.11.2010. 23:00
Podijelili 100 paketića suhih smokava iz Debeljaka


Projekt ima za cilj popularizaciju smokve, jer je smokva voće koje oduvijek raste kod nas te je stoga i othranila mnoge obitelji, a danas je zapravo zanemarena osobito u smislu turističke i gastronomske ponude našeg kraja – Tanja Meštrić-Molnar
Već četvrtu godinu za redom učenici Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole sudjeluju u obilježavanju Dana grada Zadra. Tako je bilo i prošle subote kada su u predvorju Gradske uprave javnosti sedam učenica ove škole predstavile svoj nagrađeni projekt «Smokva – kraljica Mediterana”. Za tu prigodu učenici su, s obzirom da nije sezona svježih smokava, simbolično podijelili oko 100 paketića domaćih suhih smokava iz Debeljaka te svitke s receptima za slatka jela sa smokvama. Iako je predstavljanje projekta bilo predviđeno u vremenu od 9 do 12 sati, već sat vremena nakon početka svi paketići smokava i pripremljeni recepti bili su podijeljeni našim sugrađanima koje ni loše vrijeme nije spriječilo da iskoriste prigodu osjetiti okus Mediterana. Tanja Meštrić-Molnar, voditeljica ovog projekta, odnosno Ekoškole u Hotelijersko-turističkoj i ugostiteljskoj školi, istaknula je kako su sve uz ovaj projekt učinili učenici koji su kako kaže, vrijedni, dobri i što je najvažnije, imaju veliku želju sudjelovati u svim projektima u koje je škola uključena.
– Građane smo darivali paketićima suhih smokava i receptima za jela od smokava. To je samo jedna u nizu aktivnosti u okviru našeg projekta «Smokva – kraljica Mediterana» koji je dobio nagradu na natječaju Ine i Novog lista kao najbolji školski ekoprojekt. Dobili smo treću nagradu. Projekt ima za cilj popularizaciju smokve, jer je smokva voće koje oduvijek raste kod nas te je stoga i othranila mnoge obitelji, a danas je zapravo zanemarena osobito u smislu turističke i gastronomske ponude našeg kraja, naglasila je Meštrić-Molnar.
Istom prigodom najavila je pripremanje kuharice s receptima jela sa smokvama, sadnju stabala smokve u školskom dvorištu te za Dan škole 29. travnja organizaciju čitavog niza radionica profesora i učenika vezano uz temu smokve.
– Time želimo vratiti smokvi ono mjesto koje joj pripada, ali zapravo tim projektima želimo kod učenika potaknuti poduzetnički duh, jer danas – sutra kad završe školu oni se uglavnom i zaposle u zanimanjima za koje se obrazuju, no možda netko krene u poduzetničke vode, pa se možda netko bude bavio možda čak i smokvama, razvojem seoskog turizma ili i maslinama koje su nam bile okosnica projekta prije tri godine, kazala je Meštrić-Molnar.
U ovaj projekt je uključeno 16 učenika od prvog do četvrtog razreda te svatko od njih odrađuje po jedan dio projekta kako ne bi bili previše opterećeni, a projekt se nesmetano realizirao. Osim smokve, učenici i njihova voditeljica volonterske grupe Danijela Riger-Knez predstavili su i projekt «Škole za Afriku». Tako su tijekom proteklih mjeseci učenici odrađivali čitav niz aktivnosti kako bi prikupili sredstva za izgradnju škola u Africi, konkretno u Etiopiji. Učenici su, primjerice, kući izrađivali kolače te ih prodavali u školskom u holu. Sav prihod od prodaje išao je za škole u Africi. Prikupljali su i određene priloge po razrednim odjeljenjima. Sljedeći potez učenika ove škole, kako bi prikupili još dodatnih sredstava, je i prikupljanje povratne ambalaže koju bi nosili u trgovine te prikupljenim novcem još više pripomogli izgradnji škola u Africi.
– Ovom UNICEF-ovom projektu 2010. godine pristupila je i naša škola. Do sada smo kroz akcije koje smo imali osigurali sredstva za četvero učenika, kompletne troškove školovanja, te radni pribor za dvoje učenika. Akcija ide dalje, tijekom cijele školske godine. Skupljanje ambalažnog otpada sljedeće je na rasporedu, kazala je Riger-Knez.