Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Samo ljubav mijenja čovjeka

28.11.2010. 23:00
Samo ljubav mijenja čovjeka


Samo ljubav mijenja čovjeka, i ništa drugo. Samo zalaganjem vlastitog srca možemo nešto učiniti, i u školama, i u župama i na fakultetima ili bilo gdje, čulo se na skupu
Prošlu subotu u Nadbiskupskom sjemeništu “Zmajević” u Zadru održan je stručni skup za vjeroučitelje na temu “Suvremeni govor o Božjim zapovijedima”. Nakon molitveno-meditativnog početka, pozdrave su uputili mr. don Gašpar Dodić, predstojnik Katehetskog ureda Zadarske nadbiskupije te zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić. Zatim je dr. sc. Božo Lujić, prof. docent i pročelnik katedre Svetoga pisma Starog zavjeta na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu održao predavanje na temu “Suvremenost biblijskog govora o zapovijedima”. Božo Lujić je, također održao i predavanje na temu “Božje zapovijedi – izvor etičnosti i moralnosti u suvremenom svijetu”. U zadnjem dijelu skupa održane su pedagoške radionice po stručnim vijećima na temu “Dekalog u metodičkoj obradi prema vjeronaučnom programu”.
Don Gašpar Dodić je u uvodnim riječima rekao da se temom stručnog skupa otkriva kakvi su i koliki Božji interesi za čovjeka i prema čovjeku.
– Bog ne želi biti isključen iz nijedne dimenzije ljudske egzistencije, želi čovjeka posve imati uza se da kao i on bude za druge. Suočen s Bogom koji uvijek i posvuda želi biti prisutan, a ipak istodobno omogućuje slobodu, jedino je vrijedno s ljubavlju i s povjerenjem stupiti u taj odnos – ni više ni manje. Stoga, kad je riječ o našem govoru danas o zapovijedima Božjim, onda ga treba smjestiti u kontekst temeljne poruke Staroga i Novoga zavjeta. U početku stoji Božji dar, onda tek slijedi zadatak čovjekov. Najprije je Bog darovatelj i čovjek primatelj. Božja milost prethodi svakom ljudskom činu. Osnova iz koje izrasta ljudski život je: dostojanstvo čovjeka je Božji dar, a dar je rezultat dosljednosti, kazao je Dodić.
Mons. Želimir Puljić je u pozdravnom govoru istaknuo riječi “hvala” i “ne bojte se, naprijed”, kao ohrabrenje vjeroučiteljima.
– Siguran sam da svatko od vas kao navjestitelj Božje Riječi i tumač Božjih zapovijedi je svjestan i važnosti, i odgovornosti, ali i ljepote onoga što su nam Crkva i Bog povjerili u ovom vremenu u kojem živimo i gdje radimo. Zato bih vas zaista ohrabrio usprkos svega onoga što doživljavate, čujete i s čime se suočavate, usprkos poteškoća i brojnih nejasnoća s kojima se susrećete, i vi i oni koji su vam povjereni u razredima, kazao je vjeroučiteljima nadbiskup zadarski poručivši im da budu buditelji nade te tumači Božje Riječi, ne samo na satu, nego i svojim životom i drugim poticajima koje će činiti.
– Samo ljubav mijenja čovjeka, i ništa drugo. Samo zalaganjem vlastitog srca možemo nešto učiniti, i u školama, i u župama i na fakultetima ili bilo gdje. Ljubav je ono odakle polazimo u stvaranju boljeg, zdravijeg i zahvalnijeg čovjeka, naglasio je predavač na kraju stručnog skupa.