Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Špiro će u zatvor, Ava nevina

28.11.2010. 23:00
Špiro će u zatvor, Ava nevina


Nepravomoćnom presudom Općinskog suda u Zadru Špiro Miličić (24) osuđen je na dvije godine i sedam mjeseci zatvora, dok su njegova zaručnica Ava Karabatić (22) i njezina majka Sanja (40) oslobođene optužbi za iznudu sveučilišnog profesora Živka Nižića (68).
Sudsko vijeće kojim je predsjedao sudac Ivica Marinović Špiru je proglasilo krivim prema navodima optužnog prijedloga kojim ga se teretilo da je od 30. rujna do 6. listopada prošle godine ucjenjivao profesora Nižića objavom lascivih sms poruka koje je profesor u nekoliko navrata poslao svojoj studentici Avi nakon što se s njom našao na ručku. Špiro je najprije 1. listopada nazvao profesora s mobitela i od njega zatražio 2.000 eura pod prijetnjom da će u suprotnom Ava sve reći kolegicama i da će on priču objaviti u medijima. Dao mu je naputak da novac stavi u kuvertu s imenom Ivan i da ju ostavi u kafiću “Dmol” na Autobusnom kolodvoru u Zadru. Kako afera ne bi procurila u javnost profesor je to i učinio ostavivši 1.800 eura i 200 Američkih dolara. Svega nekoliko dana kasnije Špiro je bez znanja svoje zaručnice Ave i njezine majke Sanje, a s ciljem da se domogne još novca od profesora zatražio još 7.000 eura obećavši mu da će sve kompromitirajuće poruke iz Avina mobitela izbrisati. Nakon što je Nižić na to pristao, njih su se dvojica, 6. listopada 2009. godine, u poslijepodnevnim satima, sastali u kafiću “D-mol”. Profesor je Špiri izručio novac, a ovaj je pred njim pobrisao poruke, no odmah potom uhićen je, jer je profesor prethodno o svemu obavijestio policiju koja je Špiri smjestila klopku.  
– Prvooptuženi je prisilio drugoga da učini nešto protiv svoje volje čime je stekao protupravnu imovinsku korist i na taj način ostvario sve elemente kaznenog djela ucjene – kazao je u obrazloženju presude sudac Marinović pojasnivši kako se u izrečenu kaznu u trajanju od dvije godine i sedam mjeseci Špiri uračunava vrijeme provedeno u pritvoru Istražnog zatvora u Zadru gdje je u listopadu prošle godine proveo 23 dana. Osim toga, Špiro je određeno i da mora vratiti 200 eura i 200 dolara koje još nije vratio pod prijetnjojom ovrhe, dok su sudskih troškova pošteđeni svih troje optuženika.
Po izlasku iz zgrade Općinskog suda Ava, koja je pri izricanju oslobađajuće presude pustila suze, kazala je kako se dogodilo upravo ono što je dugo očekivala te da je njena noćna mora konačno završila. O Špirinu odlasku u zatvor još ne želi razmišljati jer je to daleko. Optimistična je i uvjerena kako se u svega dva dana puno toga može izmjeniti.
– Idem u nove pobjede. Treba uživati u svakom danu koji je pred nama. Ako Špiro na kraju ipak ode u zatvor, bit ću mu potpora i bit ću uz njega – rekla je Ava uvjerena kako postoji mogućnost da njezin Špiro ne ode na izdržavanje kazne. No, za razliku od nje, on, a ni njegova odvjetnica Tanja Budimir, ipak nisu toliko optimistični.
– Moj branjenik je djelomično priznao krivnju, no na ovu nepravomoćnu presudu ćemo se žaliti jer smatramo da je kazna prestroga. Osim toga, uložit ćemo prigovor i na jedan dio činjeničnog opisa – kratko je prokomentirala Budimir, a sam Špiro kazao je kako je osuđujuću presudu očekivao te da će i to proći.


 PROFESOR NIJE DOŠAO NA IZRICANJE PRESUDE


Ucjenjivani sveučilišni profesor Živko Nižić nije se danas pojavio u sudnici tijekom izricanja nepravomoćne presude, a istoj nije nazočio niti njegov odvjetnik Branimir Zorica, koji je odmah na početku ovog sudskog procesa od sudskog vijeća zatražio zatvaranje suđenja za javnost zbog zaštite profesorovog obiteljskog života. Na Avine optužbe kako joj je slao poruke kao što su “Voliš li lizati?”, “Sviđaš mi se” profesor je po izlasku iz zadarskog Županijskog suda gdje je istražnom sucu tada ispričao svoju stranu priče samo kratko je komentirao kako mu je žao Ave, no da je ona mlada pa da stoga ima vremena promijeniti se. Za prve dvije tisuće eura o kojima je riječ u optužnom prijedlogu, Nižić je tada rekao kako ih je poklonio paru jer voli pomagati mladim ljudima.