Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

U Pakoštanima pobijedila koalicija HDZ-HSP-HSS, u Vrani HSP, a na Vrgadi HNS

28.11.2010. 23:00
U Pakoštanima pobijedila koalicija HDZ-HSP-HSS, u Vrani HSP, a na Vrgadi HNS


Na izbore je od 4.077 građana s pravom glasa izašlo 1.062 birača, odnosno 26 posto. HDZ je u Vrani po prvi put od prvih višestranačkih izbora u Republici Hrvatskoj održanih prije 20 godina, izgubio izbore
Na području Općine Pakoštane jučer su održani izbori za članove vijeća mjesnih odbora za naselja Pakoštane, Drage, Vrana i Vrgada. Usprkos kišnom i tmurnom vremenu na izbore je od 4.077 građana s pravom glasa izašlo 1.062 birača, odnosno 26 posto, što je za mjesne izbore dobar statistički podatak.
Prema neslužbenim rezultatima koalicija HDZ-HSP-HSS je pobijedila u Pakoštanima, HSP u Vrani, dok je na otočiću, naselju Vrgada pobijedila lista HNS koja nije ni imala izbornu konkurenciju. I u Dragama je pobijedio HNS ali im za novi nastavak četverogodišnje vlasti nedostaje još jedan vijećnik (HNS 3, HSP 2, HDZ 1, HSP dr. Ante Starčević 1).
Premda neslužbeno ove podatke je potvrdila i predsjednica Općinskog izbornog povjerenstva Anita Bačkov.
– Izbori su se provodili u mirnu ozračju, a birački odbori posao su odradili stručno. Zasad nemamo prigovora, istakla je Bačkov.
Dogodilo se i to, HDZ je u Vrani po prvi put od prvih višestranačkih izbora u Republici Hrvatskoj održanih prije 20 godina, izgubio izbore. Pobjednik je Hrvatska stranka prava (HSP). Od 764 upisana birača na izbore je izašlo čak 349 birača, odnosno 45,8 posto. Nevažećih je bilo 2 listića. Za HSP je glasovalo 207 a za HDZ 140 žitelja Vrane. U novom vijeću mjesnog odbora sjedit će četiri vijećnika HSP-a i tri vijećnika HDZ-a.
U Pakoštanima je pobijedila koalicija HDZ-HSP-HSS. Na izbore je od 2.153 građana s pravom glasa izašlo njih 283 ili tek 13,4 posto. Nevažećih je bilo tri listića. Koalicija HDZ-HSP-HSS s dobivenih 134 glasa osvojila je 4 vijećnička mandata, a SDP sa 62 glasa, HNS s 49 glasova i HSP dr. Ante Starčević s 35 glasova po jednog vijećnika. Do sad je HDZ mjesnu vlast obnašao samostalno.
U Dragama, rodnom mjestu HSP-ovog dožupana Đana Bunje, bilo je pet kandidacijskih lista, nitko nije osvojio apsolutnu pobjedu, dok SDP nije ni prošao izborni prag. Od 899 upisanih birača na izbore je izašlo 362 birača, odnosno 40,3 posto. Nevažećih je bilo 10 glasačkih listića. HNS je osvojio tri vijećnika, HSP dva a HDZ i HSP dr. Ante Starčević po jednog vijećnika. Predstoje potizborni dogovori i koaliranja.
Na otoku-naselju Vrgadi bila je samo kandidacijska lista HNS-a. Na izbore je od 262 upisana birača izašlo njih 54, odnosno 20,6 posto. Od 54 listića tri su bila nevažeća. Mjesnu vlast je i dosad obnašala Hrvatska narodna stranka-liberalni demokrati (HNS)
U sedam kilometara dugoj Vrani zbog iseljenog srpskog stanovništva, kažu Vranjani, birački popis ne odgovara pravom stanju te do prvih sljedećih izbora izričito traže da se sasvim temeljito provjeri činjenično stanja glede popisa birača.
U Dragama je bila najveća gužva, za sedam članova Vijeća MO-a kandidiralo se čak 35 kandidata. Kandidacijske liste predložilo je pet političkih stranaka koje bi željele odlučivati o sudbini Draga – HDZ nositelja liste Jakova Vulina, HNS nositelja liste Zorana Barešića, HSP nositelja liste Željka Barešića, HSP- dr. Ante Starčevića nositelja liste Zvonimira Stojanova i SDP nositelja liste Vatroslava Stojanova.
U MO-u Pakoštane svoje kandidate predložile su četiri političke stranake, koalicija HDZ-HSP-HSS nositelja Marka Meštrova, HNS nositelja Radmile Kazija, HSP- dr. Ante Starčević nositelja Krunoslava Stojanova i SDP nositelja Dina Čudine. Za MO Vrana biralo se također sedam vijećnika, a svoje kandidate predložio je HDZ nositelja Mile Žutelije i HSP nositelja Josipa Desnice.