Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Da nam živi, živi rad

28.11.2011. 23:00
Da nam živi, živi rad


Zadar se sa Zebićem opredijelio za tzv. radni nogomet, igra je to koja sigurno neće završiti u eurovizijskoj razmjeni, ali
igra je i to koja protivnika može potpuno blokirati


Zadar nije briljirao, gledatelji nisu mogli uživati u atraktivnom nogometu, ali Zadar je pobijedio. I Osijek i Lučko. Dvije utakmice, šest bodova. U ligi kakva je Prva HNL lijep je to kapital, posebno za momčad kojoj je prvi cilj ostanak u ligi.
Protiv Lučkog Zadar je igrao po učinkovitom receptu s kojim je i lani i ove sezone (dakako, ne uvijek) osvajao bodove na Stanovima. Igra je to u kojoj sve polazi od zatvaranja napadačkih pokušaja protivnika te igra u kojoj se traži inspirirani igrač u sredini terena koji će poslati pravu loptu prema Ivanu Santiniju (svojevremeno i Želimiru Terkešu). Lani je to uglavnom bio Antonio Mršić, a ove sezone njegovu ulogu sve više preuzima Luka Begonja. S obzirom da Lučko ima niže igrače u zadnjoj liniji, a Zadar je napadu imao “košarkaše” Santinija i Josipa Ivančića logična je bila odluka o preskakanju igre i traženju napadača visokim loptama. Zadar iz takvih akcija nije postigao gol, ali je osigurao dominaciju na terenu, a to nije malo. Da se Santini zna graditi i ograditi poznato je odavno, a protiv Lučkog to je pokušavao i Ivančić i nije bilo loše. Istina, Ivančićeva kontrola lopte nije onakva kakvu ima Santini, ali čovjek se trudio, što je na kraju priznao i Dalibor Zebić. Iako je u nekim utakmicama postavio dvojbenu taktiku (npr. Slaven Belupo) protiv Lučkog Zebić je zaslužio pohvale, posložio je momčad upravo tako da gosti nisu mogli – ništa. Ono što su prvoligaški debitanti uspjeli na prethodna četiri gostovanja na Stanovima im nije pošlo za nogom. Njihov trener Željko Kopić na kraju je priznao je da igra koju je Zadar forsirao bila takva da Lučko nije moglo više od onoga što ide u kategoriju časnog poraza. Gosti su iz Zadra otišli bez prave prilike, imali su tek nekoliko situacija koje su mogle biti prilike, ali to zbog raznoraznih razloga nisu bile.
Ni Zadar se napadački nije naigrao, jedna prava akcija bila je dovoljna za tri boda. To da Zadar strepi do posljednje sekunde nije ništa ni novo ni neobično i oni koji dolaze na Stanove (a takvih je vrlo malo) već su se na to navikli. Jedna utakmica u kojoj bi Zadar pobijedio s više od jednog gola razlike nikoga ne bi smetala. Dakako, nikoga osim protivnika koji bi bio na drugoj strani terena. Konačno, Zadar se sa Zebićem opredijelio za tzv. radni nogomet, igra je to koja sigurno neće završiti u eurovizijskoj razmjeni, ali igra je i to koja protivnika može potpuno blokirati, kao što se to u subotu dogodilo Lučkom. Bodovi su ispred ljepote i onaj tko to voli doći će na tribine, oni drugi neće. Problem je taj što Zadar tako igra već dugo, uvijek borba za nešto, ili za ostanak ili za povratak u Prvu HNL. U situaciji kada pet momčadi ispada iz lige Zadru se to ne može previše zamjeriti, no bilo je sezona kad se moglo – više.


 ZADARSKA ŠKOLA




Zebić je nastavio ubacivati mlade snage u prvu momčad. Tako je 90 minuta Šime Gržan na desnom boku odradio vrlo korektno, a Ivan Anton Vasilj na lijevom boku ove je sezone nezamjenjiv. Od ukupno ukupno 18 igrača, koliko ih je bilo u zapisniku protiv Lučkog, njih samo šest nisu igrači iz zadarske nogometne škole (Con, Pezo, Ivančić, Jonjić u prvih 11 te Matošević i Hajdini na klupi).


 NOVI IZGLED STARIH DRESOVA


Nije novi dizajn, ali je nova garnitura. U posljednje tri domaće utakmice Zadrani su promijenili dresove, pa se sada jasno vide reklame na prsima i bojevi na leđima. Kombinacija je ostala kao i do sada, kod kuće plavi, na gostovanjima bijeli dresovi.


 REDOSLIJED STRIJELACA 1. HNL


10 golova: Ivan Santini (Zadar)
9 golova: Fatos Beqiraj (Dinamo)
8 golova: Marin Tomasov (Hajduk)
7 golova: Leon Benko (Slaven Belupo)
6 golova: Enes Novinić (Karlovac), Romano Obilinović (Split), Ante Vukušić (Hajduk)


 LUČKO: DOMAĆI STRATEG JE NADMUDRIO NAŠEG


Na služebnoj stranici Lučkog ovako su prokomentirali poraz u Zadru:
– Iako vas je čak 50 posto u anketi vjerovalo u našu pobjedu u Zadru to se nije dogodilo. Utakmica na razini većine utakmica MAX TV Prve lige u kojoj su se treneri taktički nadmudrivali. Domaći strateg je na našu žalost nadmudrio našeg. Domaćini su bili agresivniji, pokretljiviji i opasniji po gol, izgledalo je kao da ih je više na terenu. Nekoliko lopti fijuknulo je tik uz vratnicu i u jednom navratu Kovačić je sjajnom obranom spriječio pogodak. S druge strane, naši igrači nisu uputili udarac u okvir gola. To ne znači da nisu pokušavali, međutim u izglednim prilikama loše su reagirali. Šarić (napucao igrača), Kovačević (loše zahvatio loptu i ona je otišla daleko iza gola) u prvom poluvremenu, te u drugom Burić (lopta završila na tribini). Uvođenje Fučeka kao “jokera” s klupe u drugom poluvremenu ovaj put nije upalilo. Imao je i on izglednu priliku nakon dodavanja Novaka, kad se sjurio sam u šesnaesterac s lijeve strane ali se u odlučnom trenutku spetljao. Dva centrašuta Zulima u samoj završnici utakmice nisu također predstavljala veću opasnost za gol Zadra. Da peh bude veći u početku utakmice ozlijedio se Buden, te je morao biti zamjenjen već u 30. minuti…