Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Kalendar kao spoj zadarskih znamenitosti i životnih mudrosti

28.11.2011. 23:00
Kalendar kao spoj zadarskih znamenitosti i životnih mudrosti


Zadar za iduću godinu 2012. dobiva poseban kalendar u kojem su motivi gradskih spomenika, obrađeni u crtežu i složeni sa zanimljivim duhovnim tekstom u skladnu cjelinu. Riječ je o radu Petre Vidov i Borisa Mustaća koji su kao autori već bili nagrađeni za suvenir-razglednicu Morskih orgulja na Sajmu inovatora Zadarske županije.
-Radili smo na razglednici-suveniru, orguljama, a Petrina je ideja već od prije bila da se napravi nešto ovako, dakle, kalendar sa zadarskim motivima, kaže Boris Mustać, a Petra Vidov dodaje:
-Htjela sam da kalendar ima svoj značaj. Da to nije po principu izrezati nekakve slike, dodati datume i poslije zaboraviti.
I tako je nastala ideja u koju je Mustać ugradio svoje crteže šest zadarskih znamenitosti: mosta s ulaskom u grad, Stomorice, Sv. Donata, zvonika katedrale, perivoja kraljice Jelene i Morskih orgulja. Crteži su rađeni flomasterom na papiru.
Kad su bili pri kraju s crtežima, Mustać i Vidov, pitali su se bi li se ovaj rad mogao još kako obogatiti. Tada je, priča Boris Mustać, Petri učinio “klik” te se dosjetila da bi se uz crteže mogao uklopiti i tekst.
– Da to bude tekst koji je povezan s crtežima ali i da ima određene životne vrijednosti. Mi smo tu iz Zadra, živimo ovdje i živimo skupa s ovim što crteži prikazuju. Napisala sam natuknice Borisu, a on je to sročio i to u jedan dan, istaknula je Petra Vidov, a Boris Mustać pridodaje:
– Nije to bilo uopće teško. Neke su se stvari same nametale, kao što je, na primjer, Stomorica kao ključ; to je bilo očigledno.  U izradi teksta sam rabio temperu, a font je onaj koji se javlja na tekstovima s najstarijih zadarskih kartolina.
Mustać i Vidov ističu da je ovo što su napravili svojevrstni “životni kalendar”. Kalendar koji će trajati više nego tu jednu godinu koju nam pomaže mjeriti. Namjeravaju ga također prevesti na engleski jezik te da, kao i njhova nagrađena razglednica-suvenir Morskih orgulja, također postane prepoznatljiv zadarski spomendar. Pogotovo što je za njega zainteresiran i Grad Zadar koji će sudjelovati u realizaciji projekta te će se dio primjeraka dijeliti suradnicima i partnerima.