Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Lancia Y – žene joj ne mogu odoljeti

28.11.2011. 23:00
Lancia Y – žene joj ne mogu odoljeti


Zavodljivog izgleda, najmanja Lancia s lakoćom osvaja pažnju, a hoće li i hrvatske kupce, pokazat će 2012. godina
Nema dvojbe, Lancia Y je u estetskom smislu vrlo uspješno ostvarenje. Elegancija pokreta prenesena s kompaktne Delte, detalji što otkrivaju visoki stil, atraktivna unutrašnjost i redom kvalitetni materijali. Y ide u red najluksuznijih primjeraka B segmenta što mu je kroz nekoliko generacija osiguralo veliku prihvaćenost, prvenstveno na talijanskim cestama i gradskim ulicama. Automobil je to koji obožavaju mlađi naraštaji i žene. Svih generacija.
Paketi opreme s talijanskog jezika prešli su na engleski. Pa tako sad imamo “silver”, “gold” i “platinium”. Bazni, “silver” ima sve što dolazi u osnovnoj opremi, ali i klima uređaj, dok ostala dva donose dijelom nužnu dogradnju kao što je to audiosustav, ali i čitav niz elemenata luksuza i viskog stila kao što su to primjerice lakometalni naplaci.
Motori s kojima se pojavljuje su kombinacija starog i novog. Baza cijene i snage je s 1,2 litrenim benzincem koji znamo već dugi niz godina. Snaga mu je 69 KS, a zahvaljujući doradama može se pohvaliti s prosječnom potrošnjom od 4,9 litara i emisijom CO2 od 119 g/km. Ubrzanje od 0 do 100 km/h je 14,5 sekundi, a maksimalna brzina 165 km/h. Mnogo je zanimljiviji motor zapremine 0,9 litara. Njegova snaga, unatoč činjenici da ima samo dva cilindra, je velikih 85 KS, a posebno bismo pohvalili emisiju CO2 od samo 99 g/km! Prosječna potrošnja ovog motora što postiže maksimalnu brzinu od 176 km/h uz ubrzanje od 0 do 100 km/h za 11,9 sekundi je samo 4,1 litru.
Svima što godišnje prevaljuju veći broj kilometara u ponudi je standardni, ekonomični 1,3 litreni dizelaš snage 95 KS. Sličnih dinamičkih karakteristika kao dvocilindarski benzinac, impresionira prosječnom potrošnjom od 3,8 litara.
Dimenzije Y su klasične kad govorimo o gradskim automobilima. Dužina mu je 3842 mm, širina 1676 te visina 1517 mm. Međuosovinski razmak iznosi 2390 mm, dok je volumen prtljažnika dovoljnih 245 litara.
Ono gdje se luksuz često baš i ne iskazuje svojim umilnim licem, zona je cijena. A one su kod Y sljedeće. Za baznu izvedbu, “silver” benzinac snage 69 KS. treba izdvojiti 89.990 kuna. Želite li cjelovitiju opremu, dakle paket “gold”, dodati treba još 10 tisuća kuna, a ako kombinirate ovaj paket s većom snagom modernijeg benzinca, prešli ste već u vrlo visoku zonu – 14.990 kuna. Dizelaš starta s 124.990 kuna, najskuplji benzinac je jednako toliko, a cjenovna skala zaustavlja se na besprijekorno opremljenom dizelašu i 134.990 kuna. Skupo da, ali to je standardna priča o Y, raskošnom i zavodljivom automobilu kojem žene teško odolijevaju.


 SALONI


Lancija je pred trgovce postavila visoke kriterije, odnosno da bi u svojim salonima nudili njezine automobile, moraju poštovati posebne standarde. Iz tog razloga Lanciju Y se za sada može vidjeti u svega nekoliko salona u Zagrebu, Splitu te Zadru.