Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Optuženi Dukić: Heroin je moj, Lonić nema veze s tim

28.11.2011. 23:00
Optuženi Dukić: Heroin je moj, Lonić nema veze s tim


– Dukića poznajem nešto više od godine dana. Tog 24. svibnja on je mene pozvao da idem s njim đir do Splita, ali mi nije govorio zašto idemo. Kad smo tamo došli, ostavio me na 20-tak minuta u nekom kafiću, a kad se vratio krenuli smo natrag. Nisam vidio da je išta donio sa sobom – rekao je Lonić


U pratnji pravosudnih policajaca danas su iz Istražnog zatvora u sudnicu Županijskog suda u Zadru prepraćeni Genio Lonić (39) iz Bibinja i Marinko Dukić (38) iz Zadra gdje im je pred sudskim vijećem kojim predsjeda sudac Boris Radman započelo suđenje zbog zloporabe opojnih droga.
Nakon čitanja optužnice kojom ih se tereti da su 24. svibnja od nepoznate osobe u Splitu kupili 55,6 grama heroina s namjerom da ga kasnije podijele i preprodaju ovisnicima na zadarskom narko tržištu, obojica optuženih kazali su kako se ne osjećaju krivima. Također, obojica su istaknula da ne žele odgovarati na pitanja vezana uz djelo za koje su optuženi pa su pročitani njihovi iskazi koje su nakon uhićenja, kada su ih policajci Odjela za narkotike presreli u automobilu “volswagen” kod naplatnih kućica na izlazu s autoceste Zadar 2, dali istražnom sucu.
Lonić, koji je priznao kako je ovisnik o opijatima već 20 godina, se branio kako za inkriminirani heroin nije niti znao.
– Dukića poznajem nešto više od godine dana. Tog 24. svibnja on je mene pozvao da idem s njim đir do Splita, ali mi nije govorio zašto idemo. Kad smo tamo došli, ostavio me na 20-tak minuta u nekom kafiću, a kad se vratio krenuli smo natrag. Nisam vidio da je išta donio sa sobom – rekao je Lonić dodavši kako su deset doza tekućeg heptanona koje su mu policajci kasnije pronašli u pretresu kuće njegovi. Priznao je kako je dugogodišnji ovisnik, a osim toga i teško narušenog zdravlja jer je prilikom prometne nesreće imao nagnječenje mozga zbog čega je čak bio i 12 dana u komi te mu se još i “suši” ruka. Naglasio je kako je u pritvoru već nakon 20 dana odbacio terapiju heptanonima te da je već pet mjeseci “čist”. Dukić je potvrdio kako je heroin njegov te da Lonić nema baš ništa s tom drogom. Istaknuo je kako ga je kupio za svoje osobne potrebe te da ga nije namjeravao prodavati. Ispričao je kako njegova priča počinje još 91. godine kada je obukao uniformu Hrvatske vojske i krenuo u obranu Domovine. Tijekom rata dva je puta bio ranjavan, no ostao je sve do kraja, odnosno sve do 2001. godine kada je kao ratni invalid umirovljen. Upravo u to vrijeme probao je i heroin od kojega mu je, kazao je, “bilo bolje” pa je nastavio konzumirati ga sve do uhićenja s povremenim prekidima kada je konzumirao metadon. Taj metadon sasvim je legalno dobivao od svoje liječnice i u Zavodu za preventicju ovisnosti, a otkako je u pritvoru, potpuno se “skinuo” već nakon mjesec i pol.
Iako su odvjetnici obojice optuženih, Milan Petričić i Tanja Budimir, u sudski spis priložili liječničkui dokumentaciju iz koja potvrđuje njihove iskaze, sudac Radman raspravu je odgododio te je donio rješenje o pribavljanju liječničkih kartona i sve dokumentacije o liječenju obojice optuženika od ovisnosti te zbog psihičkih tegoba koje su tvrdili da imaju.
Suđenje se nastavlja.