Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Od subote Pag i Nin s pet timova imaju 24-satnu hitnu medicinsku pomoć

Autor: Ante Vidović

28.11.2012. 23:00
Od subote Pag i Nin s pet timova imaju 24-satnu hitnu medicinsku pomoć

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Riječ je o dvije od četiri nove ispostave Zavoda za hitnu medicinsku pomoć koje se otvaraju u idućih mjesec dana. Trenutačno je u tijeku završna edukacija djelatnika koji će za dva dana činiti članove paških i ninskih timova T1 i T2


Od subote na Pagu i Ninu počinju s radom ispostave hitne pomoći koje će pružati uslugu hitne medicinske pomoći 24 sata dnevno građanima dvaju gradova i stanovnicima okolice. Riječ je o dvije od četiri nove ispostave Zavoda za hitnu medicinsku pomoć koje se otvaraju u idućih mjesec dana. Trenutačno je u tijeku završna edukacija djelatnika koji će za dva dana činiti članove paških i ninskih timova T1 i T2.
– U ispostavi Pag će djelovati tri tima T1 i dva tima T2, dok će u ispostavi Nin djelovati pet timova T2. Tim T1 sačinjavaju liječnik specijalist hitne medicinske pomoći, medicinska sestra i tehničar. Timovi T2 se sastoje od medicinske sestre i tehničara od kojih je jedan vozač, kaže ravnateljica Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Zadarske županije Davorka Krnčević te pojašnjava što njihovim osnivanjem stanovništvo dobiva:
– Mi smo osnivanjem ovih ispostava povećali broj zaposlenih profesionalaca u sustavu hitne medicine. Konkretno na području ispostave Pag sada, uz postojeće medicinske sestre, tehničara i liječnika koji su do sada pružali zdravstvenu uslugu, uvodimo profesionalce – tri liječnika i sedam medicinskih sestara. Oni će kontinuirano tijekom 24 sata pružati uslugu hitne medicine čime ispunjavamo ciljeve njene reforme.
Do sada područje grada Paga nije ujutro bilo pokriveno uslugom hitne medicine već su liječnici iz tamošnjih ordinacija kao i radnici domova zdravlja izlazili na hitne intervencije. Pritom su ostavljali svoje pacijente da u ambulantama čekaju njihov povratak. U slučajevima kada je pacijenta trebalo prevesti u Opću bolnicu Zadar cijelo područje grada Paga bi ostalo bez liječnika i bilo kakve mogućnosti pružanja usluge u sljedećoj hitnoj intervenciji.
– Od subote u Pagu ćemo imati naše profesionalce. Ujutro će dežurati tim T2, a poslijepodne, noću i vikendima imamo cijelu ekipu, odnosno djeluje tim T1, kaže Krnčević.


 TEHNIČAR PAŠKOG TIMA – MARIO KLAPOVIĆ IZ LIPIKA




Većina novih zaposlenika hitne medicinske pomoći u Pagu nije iz Zadra. Interes za zasnivanje radnog odnosa bio je malen, a kao jedan od mogućih razloga navodi se najavljeno djelomično ukidanje putnih troškova. Mogućnost za dobivanje posla iskoristili su kontinentalci. Mariju Klapoviću iz Lipika natječaj Zavoda za medicinsku pomoć Zadarske županije bio je prvi na koji se javio u životu i odmah je dobio posao.
– Dobio sam posao kao tehničar u T2 timu u Pagu. Situaciju je u Lipiku što se tiče posla jako teška i nema nikakvih naznaka da će biti bolje. Ne odnosi se samo to na dobivanje posla u struci nego i običnog fizičkog. Završio sam srednju medicinsku školu u Pakracu. Bio mi je cilj što prije pronaći posao i odmah nakon stažiranja počeo sam ga tražiti, kaže Mario Klapović.