Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Počeo štrajk prosvjetara, znanstvenika i medicinskih sestara

Autor: Hina (H)

28.11.2012. 23:00
Počeo štrajk prosvjetara, znanstvenika i medicinskih sestara

Foto: PIXSELL



Sindikati učitelja, nastavnika, sveučilišnih profesora, znanstvenika i medicinskih sestara počeli su jutros jednodnevni štrajk upozorenja protiv Vladine politike štednje u javnim službama, zbog koje se i njima smanjuju plaće i materijalna prava.
Sindikati udruženi u Maticu hrvatskih sindikata i Hrvatski školski sindikat Preporod organiziraju štrajk zbog otkazivanja Temeljnog kolektivnog ugovora (TKU) za javne službe, najave ukidanja dodataka na plaće, smanjivanja sredstava za obrazovanje i znanost u državnom proračunu, smanjivanja plaća učiteljima i nastavnicima kroz ukidanje dodatka od 3, 5, 7, i 9 posto, te zabrane zapošljavanja novih medicinskih sestara.
Po najavama sindikalaca, zbog štrajka danas neće raditi praktično sve škole u Hrvatskoj. Oni preporučuju roditeljima da ne poslušaju ministra znanosti, obrazovanja i sporta Željka Jovanovića, koji ih je pozvao da pošalju svoju djecu u škole, te da ih ne šalju na nastavu koja se ionako neće održati. Za djecu koja ipak dođu u škole odgovorni će biti ravnatelji, koji moraju organizirati njihovo čuvanje, tvrde sindikati. Za vrijeme štrajka medicinskih sestara i tehničara osigurat će se obavljanje minimuma nužnih poslova i hitnih intervencija, a štrajk će se održati u svim zdravstvenim ustanovama osim u Hitnoj službi, najavljeno je iz Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara.
Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović izjavio je danas kako podatke o štrajku neće skupljati jer smatra da svi sindikati imaju pravo na štrajk, i to pravo ne dovodi u pitanje, ali isto tako smatra da i svi učenici imaju pravo na nastavu.
Bitno je da djeca koja dođu u školu budu zbrinuta i osigurana, rekao je ministar te dodao da se evidencija o štrajku vodi po pravilniku u školama kako bi se mogle isplatiti plaće.
Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović ponovio je kako smatra da je štrajk nepotreban u trenutku dok traju pregovori o temeljnom kolektivnom ugovoru. Nastavljamo pregovore i tražimo rješenja koja će biti najpovoljnija za sve, poručio je ministar Jovanović na zagrebačkome Ekonomskom fakultetu nakon otvaranja konferencije “Ekonomsko obrazovanje u Republici Hrvatskoj – jučer, danas, sutra”.
Predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić kaže da se štrajk odvija po planu, uz manje probleme na dva fakulteta gdje rektori traže od članova sindikata da ne štrajkaju kako ne bi oštetili studente. Ribić i predstavnici nekoliko sindikata koji štrajkaju za sada ne izlaze s podacima o odazivu na štrajk najavljujući da će o tome izvijestiti na konferenciji za novinare u 12 sati.
Sindikati udruženi u Maticu i sindikat Preporod štrajk su organizirali zbog otkazivanja Temeljnog kolektivnog ugovora (TKU) za javne službe, najave ukidanja dodataka na plaće, smanjivanja sredstava za obrazovanje i znanost u državnom proračunu, smanjivanja plaća učiteljima i nastavnicima kroz ukidanje dodatka od 3, 5, 7, i 9 posto, te zabrane zapošljavanja novih medicinskih sestara.