Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Radovi koji rješavaju vodoopskrbu Paga i Povljane

Autor: Ante Vidović

28.11.2012. 23:00
Radovi koji rješavaju vodoopskrbu Paga i Povljane

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Ovim potezom mi rješavamo problem vodoopskrbe južnog dijela otoka i grada Paga u idućih pedeset godina. Radi se o naselju Vlašići koje trenutačno ima vrlo nekvalitetnu vodoopskrbu, ali se to ovim potezom dugoročno rješava. Uz Vlašiće na sustav se spajaju Dinjiška, Povljana i Pag, kaže gradonačelnik Paga Ante Fabijanića.


Šezdeset i četiri milijuna kuna vrijednost je radova na komunalnoj infrastukturi koji se trenutačno izvode ili će se uskoro početi izvoditi na području grada Paga. Njima se za idućih pola stoljeća rješava vodoopskrba područja grada Paga i susjedne općine Povljana te odvodnja u samom gradu Pagu. Posebno su zanimljivi radovi na vodoopskrbnom sustava koji će u budućnosti omogućiti i pokretanje novih gospodarskih aktivnosti.
Najteži projekt je izgradnja vodoopskrbnog sustava u Vrčićima koji čine vodosprema kapaciteta 1.000 kubika i šest bušotina. Projekt vrijedan četrnaest milijuna kuna zajednički financiraju Hrvatske vode i Grad Pag. To je najvažniji vodoopskrbni zahvat na Pagu u posljednjih dvadeset i tri godine, točnije od 1989. godine kada je otok povezan s kopnenim vodovodom u Senju. Dosadašnji sustav postao je nefunkcionalan zbog porasta potrošnje vode, osobito u ljetnim mjesecima kada se višestruko povećava broj korisnika.
– Ovim potezom mi rješavamo problem vodoopskrbe južnog dijela otoka i grada Paga u idućih pedeset godina. Radi se o naselju Vlašići, koje trenutačno ima vrlo nekvalitetnu vodoopskrbu, ali se to ovim potezom dugoročno rješava. Uz Vlašiće na sustav se spajaju Dinjiška, Povljana i Pag, kaže gradonačelnik Paga Ante Fabijanić.
– Prije desetak dana započeli su radovi na izgradnji novog vodoopskrbnog sustava Košljun – Sv. Martin vrijedni 12 milijuna kuna. Time se rješava vodoopskrba donjeg dijela otoka od Košljuna do Šimuna. Na tom potezu su prema našim prostornim planovima predviđene turističke zone i marine. Izgradnjom infrastrukture mi stvaramo preduvjete za njihovu realizaciju u budućnosti.
Uz to gradi se odvodnja u gradu Pagu kojom će devedeset pet posto kućanstava biti spojeno na kanalizacijski sustav. Radovi na Bašacu, Katinama i Vodicama su počeli, a u ponedjeljak će početi na Lokunju, Sv. Heleni i Sv. Grguru. Svi projekti trebaju biti gotovi najkasnije za šest mjeseci.


 DOBAR POSAO GRADSKE UPRAVE




Paški infrastrukturni bum rezultat je dobro odrađenog posla gradske uprave.
– Hrvatske vode su nositelj svih projekata. Imali smo jedanaest gotovih projekata s riješenim imovinskopravnim odnosima, građevinskim dozvolama i raspisanim natječajima. Njih smo nominirali u Hrvatske vode i oni su bez problema prihvaćeni, kaže gradonačelnik Fabijanić.