Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Udruga proizvođača češnjaka Rešta prerast će u zadrugu

Autor: Ante Vidović

28.11.2012. 23:00
Udruga proizvođača češnjaka Rešta prerast će u zadrugu

Foto: Ante VIDOVIĆ



Prije 25 godina češnjak se iz Bukovice izvozio u Španjolsku, a danas se u Hrvatskoj uglavnom prodaju kineski ili talijanski


U Hrvatskoj vlada velika potražnja za domaćim češnjakom. Sadašnja proizvodnja nije dovoljna da zadovolji potrebe tržišta zbog čega se češnjak uvozi. S druge strane, prije 25 godina češnjak se iz Bukovice izvozio u Španjolsku. Zbog toga je opravdano podržati i unaprijediti proizvodnju domaćih ekotipova češnjaka, rekao je Josip Borošić tijekom svog predavanja “Revitalizacija češnjaka u Zadarskoj županiji” koje je održao danas u Gradskoj knjižnici Benkovac u okviru okruglog stola o proizvodnji i osobinama češnjaka. Okrugli stol organizirali su Upravni odjel za poljoprivredu Zadarske županije, Poljoprivredna savjetodavna služba Područni odjel Zadarske županije i Udruga proizvođača češnjaka Rešta.
Nema sadnog materijala
Kao glavni problem razvoja proizvodnje domaćeg češnjaka u Zadarskoj županiji i općenito cijeloj Hrvatskoj Borošić vidi nedostatak kvalitetnog sadnog materijala i neodgovarajuće skladištenje. U Hrvatskoj nije organizirana proizvodnja ni prodaja sadnog materijala na zakonskim osnovama. Skladištenje češnjaka je također neadekvatno, prenose se virusi i smanjuju prinosi. Uvoz je također problem.
– Lukovica češnjaka dobivenog od sadnog materijala uzgojenog in vitro doseže težinu od 70 do 100 grama. Prije smo kod jednog trgovačkog centra vidjeli dva kamiona, jedan talijanskog, a drugi hrvatskog uvoznika s kineskim češnjakom, upozorava na probleme Borošić te otkriva ciljeve projekta.
Razlika domaćeg i uvoznog
– Cilj je proizvoditi sadni materijal autohtonih sorti češnjaka te informirati javnost o razlikama u kvaliteti autohtonog hrvatskog i uvoznog češnjaka.
U tome svoju šansu vidi dvadeset i sedam članova Udruge Rešta.
– Želimo okupiti proizvođače češnjaka i pomoći im u plasmanu njihovog proizvoda na tržište. Počeli smo kao udruga, a kao bude potrebno formirat ćemo zadrugu. Na dobrom smo putu jer su neki domaći trgovci pokazali interes za suradnju s nama, kaže predsjednica Udruge Rešta Snježana Perić iz Benkovca.
U tom njihovom planu pomoć im je obećao pročelnik UO za poljoprivredu Zadarske županije Danijel Segarić, koji je još jednom naglasio kako je udruživanje proizvođača jedini način njihovog opstanka na nemilosrdnom tržištu.