Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Jerolimov u Saboru, suđenje zastalo

28.11.2013. 23:00
Jerolimov u Saboru, suđenje zastalo


Suđenje Anti Jerolimovu, načelniku Općine Preko optuženom za protupravo nasipanje obale u Sutomiščici na otoku Ugljanu, zastalo je nakon što je on u Hrvatskom saboru zamijenio stranačkog kolegu Božidara Kalmetu. Na Općinskom sudu u Zadru kažu kako je s njegovim ulaskom u Sabor nastao problem.
– Zbog činjenice da je Ante Jerolimov počeo obnašati dužnost saborskog zastupnika postoji procesna smetnja za nastavak kaznenoga postupka – kratko je na upit o sudbini ovog spisa odgovorila Katarina Zdunić, viša sudska savjetnica i glasnogovornica Općinskog suda u Zadru. No, mr.sc. Šime Pavlović, mišljenja je kako zapreke za nastavak suđenja Jerolimovu nema.
– Odredbe o imunitetu ne moraju se neizostavno nalaziti u kaznenom zakonodavstvu, već su u načelu izvan njega kao što je slučaj u Republici Hrvatskoj, u kojoj su odredbe o imunitetu zastupnika Hrvatskog sabora smještene u Ustavu. Ako je neka osoba naknadno, poslije njegova konstituiranja, stekla svojstvo zastupnika u Hrvatskom saboru i time, među inim, kaznenoprocesni imunitet, a protiv nje se kazneni postupak već vodi, sud je dužan od nadležnog tijela zatražiti odobrenje za nastavak postupka – tumači mr. sc. Pavlović te dodaje kako odobrenje za nastavak sudskog postupka daje Hrvatski sabor ili Mandatno-imunitetno povjerenstvo dok on nije u zasjedanju.
– Nije, dakle bitno da je optužnica podignuta protiv optuženika zbog kaznenog djela, a kazneni postupak što je bio u tijeku u vrijeme kad optuženik još nije bio zastupnik u Hrvatskom saboru – zaključuje Pavlović uz napomenu da se kaznenoprocesni imunitet u teoriji i praksi ne smatra povlasticom osoba protiv kojih treba pokrenuti kazneni postupak ili se on već vodi, već kako bi najviše parlamentarno tijelo jedne države moglo funkcionirati.
Optužnicom Općinskog državnog odvjetništva Ante Jerolimov, ali i tvrtka Heres d.o.o. te direktorica Mira Barešić terete se da su od 1. veljače do 26. ožujka 2008. godine izvodili radove na zaštićenom obalnom području, gdje su bez građevinske dozvole nasuli ukupno 570 metara četvornih, te izgradili školjeru od kamena i dva gata.