Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Sojara: Izgorjelo 160 metara pokretne trake

28.11.2013. 23:00
Sojara: Izgorjelo 160 metara pokretne trake


Uzrok požara pokazat će rezultat očevida, ali se pretpstavlja da je u jednoj od cijevi elevatora zaostala prašina koja se zapalila gumenu, ali masnu pokretnu traku. Vatru je pospješila jaka bura pa su vatrogasci imali pune ruke posla


U srijedu, nešto iza ponoći, zadarski vatrogasci zaprimili su prijavu o požaru u tvornici Sojara u luci Gaženica u Zadru. Požar je izbio na pokretnoj traci koja od takozvanog „usisivača” na obali vodi do silosa u samom tvorničkom krugu. Prema zadarskim vatrogascima, izgorjelo je oko 160 metara gumene pokretne trake kojm se soja transportira iz brodova do silosa i kasnije pogona za preradu.
Požar je dojavila policijska ophodnja, a zadarski vatrogasci iz Sojare su intervenirali u roku dvije minute. Svega nekoliko minuta poslije, stiglo je i pojačanje iz Zadra te je uslijedila dvoipolsatna borba s vatrom. Uzrok požara pokazat će rezultat očevida, ali se pretpstavlja da je u jednoj od cijevi elevatora zaostala prašina koja se zapalila gumenu, ali masnu pokretnu traku. Vatru je pospješila jaka bura pa su vatrogasci imali pune ruke posla.
Inače, zadarska Sojara je tvornica u kojoj vladaju stroga protupožarna pravila. Nijedno vozilo ne može ući u tvornički kruga bez mrežice na ispušnoj cijevi kako bi se spriječilo iskrenje. Naime, u destilaciji sojinih listića koristi se heksan, vrsta vrlo zapljivog benzina. Heksan je teži od zraka, pa je pogon destilacije opasan niskim zidom da bi se priječilo njegovo širenje. Na drugu stranu, jedan od nusproizvoda destilacije sojinih listića, upravo je sojina sačma koja se koristi u prehrani stoke. Prašina koja nastaje uskladištenjem sačme vrlo je opasna i, kažu dobri poznavatelji, vrlo eksplozivna pa je cijela tvornica pokrivena protupožarnim alarmima. Stoga i ne čudi vrlo brza intervencija vatrogasaca, ali i sreća da se vatra pojavila dalje od samog kruga tvornice. Unatoč kampanjskoj proizvodnji, u dane kad tvornica ne radi postoji protupožarno dežurstvo, a prema riječima županijskog vatrogasnog zapovjednika Željka Šoše, Sojara ima i vlastiti DVD.
Direktorica Sojare Metka Stipčević nam je kratko objasnila kako je požar izbio na maloj istovarnoj traci na pretovarnom tornju Sojare u Luci Zadar.
– Iako se uzrok požara još uvijek ne zna, nakon očevida vještaka decidirano je ustanovljeno da se ne radi o namjeri, nemaru ili propustu. Nažalost izgorilo oko 200 m gumene trake, a procijenjena šteta iznosi  oko 50 tisuća kuna, izjavila je Metka Stipčević dodajući kako do sada u Sojari nije zablježen takav slučaj.