Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Uzeti najbolje od propalih društava

28.11.2013. 23:00
Uzeti najbolje od propalih društava


U organizaciji Odjela za sociologiju Sveučilišta u Zadru u srijedu je u Gradskoj knjižnici Zadar održana tribina Je li bolje društvo moguće? Tom prigodom organizirana je rasprava u povodu izdavanja knjige “Svjetski antibarbarus: O uzrocima propasti bivšeg i nadolaska novog socijalizma” autora Vjerana Katunarića, redovnog profesora Odjela za sociologiju Sveučilišta u Zadru. U diskusiji su, uz samog autora, sudjelovali Valerija Barada, Mirko Petrić i Ratko Čorić, a raspravu je moderirala Jadranka Čačić-Kumpes.
Ratko Čorić je istaknuo kako se samo gleda u budućnost, s projekcijama kako će npr. 2016. BDP biti veći za toliko i toliko…
– U tržišnoj mantri zapostavlja se solidarnost. Sloboda, ali i solidarnost su oni koji društvo mogu činiti pravednim, dobrim. Ova knjiga je dosta hrabra u smislu socijalizma kao ideje. Daje nam dimenziju refleksije razmišljanja, u kojoj imamo osjećaja jedni za druge, kazao je Čorić ističući kako promjena o kojoj razmišljamo ne može biti lokalnog karaktera.
– Jedna ovakva knjiga je ne samo hrabra, nego i poticajna, kazao je Ratko Čorić, a s njim se složio Mirko Petrić naglasivši kako je riječ o iznimno čitkoj i poticajnoj knjizi.
– Imamo vrlo živ način pisanja. Riječ je o čovjeku koji jako dobro razumije što se događa, kazao je Petrić napominjući kako je sve krenulo 1979. s barunicom Thatcher koja ej kazala kako ne ma alternative, želeći snažno ostaviti iza socijalizam koji je dotad bio prisutan u Velikoj Britaniji.
– Kako je i autor rekao, bolje društvo od sadašnjeg nije teško zamisliti, ali zato jest ostvariti. Postoji nekoliko načina djelovanja, poput ideološkog, angažmana u civilnom društvu, pisanja besplatnih studija ili održavanja ovakvih tribina. Potrebno nam je obrazovanje, po mogućnosti besplatno, kazao je Petrić ističući kako nam ova knjiga otvara oči.
Valerija Barada je govorila sa ženskog pitanja, napominjući kako boljeg društva ne može biti bez prethodnog rješavanje ženskog pitanja. Navela je istraživanje po kojem bi plaćanjem onog što se ženama ne plaća za njihov rad, bio pocvećan društveni bruto proizvod za trećinu.


 PARTIJA JE ONEMOGUĆILA SOCIJALIZAM


Profesor Katunarić ponudio je novi socijalizam, društv koje bi znalo uzeti sve najbolje od onog propalog. Njegove bi osnovne postavke bile, prema onom što je prof. Katunarić iznio na tribini, trajna proizvodnja, a ne smeća koje želi drugim uvaliti i prodati. Razvijati usluge i skratiti radno vrijeme na pola, tako što bi se u tom plaćenom dijelu ulagalo u radnika. – Komunizma nije bilo jer je radnička inicijativa bila onemogućena Partijom, zaključio je Katunarić.