Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Zadarske Coolerice proslavice 10 godina Coolinarike

28.11.2013. 23:00
Zadarske Coolerice proslavice 10 godina Coolinarike


Zoilo, Cosmopolit, Ultra, Zavajun, Branka 51, Teta Mija, Zubić, Mostarka 63, Ogrebotina, Ivona B, Izzy023, Sicker-ica i Medo22 nisu kodna imena tajne špijunske službe već članovi jedne od najpopularnijih kulinarskih stranica Coolinarike, poznatije kao grupa ZD Cool.
Coolinarika, Podravkina stranica na kojoj se razmjenjuju recepti, sklapaju prijateljstva, objavljuju fotografije i slično, ovih je dana proslavila svoj deseti rođendan, a tom prigodom u restoranu Riva u Zadru okupilo se desetak Coolerica koje su se upoznale preko ove stranice i čije su online druženje i zajednička ljubav prema kuhanju i dekoriranju hrane prešle u čvrsto prijateljstvo i izvan Coolinarike.
Lješnjaci i orasi iz Daruvara
– Prvi put našle smo se ovako u većem broju prije tri godine kada je u Zagrebu pokrenuta jedna humanitarna akcija kojoj smo se odlučile priključiti. Tek se nas par znalo izvan Coolinarike, našle smo se u robnoj kući i pokušavale prepoznati koja je koja, priča Zoilo (Zrinka), kako je djevojke zafrkavaju, njihova predsjednica, blagajnica i “katica za sve”. Iako su se od tada pa do danas družile nebrojeno puta, i sada se međusobno oslovljavaju nadimcima s Coolinarike. A njihova “grupa” ZD Cool među drugim članovima iz Hrvatske i svijeta ima poseban status.
– Recepti naših članica uvijek imaju brojne komentare, često budu odabrani za recept ili sliku dana, a drugi članovi dolaze u Zadar na ljetovanje baš da bi se s nama družili. Ovo ljeto bilo je jedno šest članova koji su došli s obitelji ljetovati ovdje ili u blizinu kako bi se mogli vidjeti s nama, govori Ultra (Dajana). One, naravno sve goste dočekaju prigodno, uz finu spizu i kolače, a kao poklon odnedavno dijele i majice s natpisom ZD Cool kao uspomenu iz Zadra.
Coolinarika nije samo, pojašnjavaju Coolerice, mjesto na kojem se objavljuju recepti, to je prava društvena mreža koja se proteže i izvan Interneta pa su tako od jedne članice iz Daruvara, Annike7, ovo ljeto organizirano nabavile domaće lješnjake i orahe, često si međusobno šalju paketiće, a prije petnaestak dana iz Makedonije im je stigao paket od čak 19 kilograma.
Humanitarni rad
– Članice iz Makedonije poslale su nam paket s namirnicama i receptima za makedonska tradicionalna jela. Paket je krenuo kamionim iz Makedonije, u Zagrebu ga je na autoputu preuzela jedna članica i poslala autobusom za Zadar gdje smo ga mi dočekale. Tako smo organizirale makedonsku večer, a fotografije smo podijelile s Coolericama iz Makedonije, priča Zoilo. Na taj način u Zadar je došao i kruh od kiselog kvasca, tzv. lievito madre, koji je prošlo ljeto donijela jedna članica iz Modene, a koje sada hrani Zoilo te dijeli među svojim kolegicama.
U lipnju su zajednički bile i u berbi bazge za sokove, likere, kolače, išle su u berbu ličkih šljiva za domaću marmeladu, a često sudjeluju i u humanitarnim akcijama. Osim što su pekle kolače za ovogodišnji Lidrano, za tete iz udruge Maraška nedavno su ispekle 300 kilograma kolača, a za Božić planiraju raditi kolače za domjenak udruge multiple skleroze.
– Ma, kakvi naplaćivati. Ni materijal ni rad, nama je to gušt, uglas govore ZD Cool članice.
A koliko im dobro ide i zašto su tako popularne na Coolinarici možete vidjeti na ovim fotografijama. Mi smo se uvjerili tijekom proslave uz par specijaliteta koji su se našli na stolu za ovu prigodu: rolat od orašastih plodova, slavljenička torta od lješnjaka i čokolade bez brašna, božićne kiflice, posne fritule, liker od nešpule… Mljac!