Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

ZD DNEVNIK Da smrt ne bude bolna

28.11.2013. 23:00
ZD DNEVNIK Da smrt ne bude bolna


Čovjek rijetko razmišlja o teškoj bolesti i smrti ukoliko se u toj situaciji ne nađe sam ili njemu netko blizak. No ljudi umiru svakodnevno, a teška bolest ne bira. Tu pravila nema. Na odjelima intenzivne njege umire najviše teško oboljelih pacijenata, a u većini slučajeva oni su prikovani za krevet mjesecima. Njihov organizam iz dana u dan slabi, a sve što u bolničkoj sobi imaju, jest krevet i noćni ormarić u koji mogu odložiti tek nekoliko osobnih sitnica. Osoblje, koliko god susretljivo, empatično i stručno bilo, osobama kojima su dani odbrojani nemaju više što dati.
U tim posljednjim trenucima njima su potrebniji njihovi najmiliji, članovi obitelji ili dragi prijatelji, pa čak i kućni ljubimci. No stroga pravila i potrebe ostalih pacijenata koji dijele bolnički prostor, pa i samu sobu u kojoj umirući pacijent provodi posljednje trenutke ovozemaljskog života, takvo što ne dopuštaju. Čak su i posjeti članova obitelji ograničeni. I tako se čovjek nađe na bolničkom krevetu, pogleda uprta u strop. Tako umire.
A uz samo malo dobre volje sve može biti drugačije. Smrt može biti manje traumatična i bolna i za samog pacijenta, i za sve one koji ostaju žalovati za njim. Inicijativa postoji, što ohrabruje. Pokrenuli su je liječnici okupljeni u Hrvatskom društvu za palijativnu medicinu. Marljivi tim koji je odnedavno dobio svoju podružnicu i u Zadru izradio je i projekt koji čak ne bi financijski opteretio proračun u ovim kriznim vremenima kad je svaka kuna značajna. Reformom i preustrojem postojećih zdravstvenih ustanova uz tek nešto uloženog truda i volje dobio bi se prostor za dostojanstvenu smrt. Obitelj bi u tom slučaju mogla biti uz teško oboljelog u bilo koje vrijeme. Također, pacijent bi mogao imati i neke svoje osobne stvari kraj sebe. Ponekad je to tek najobičniji album sa obiteljskim fotografijama, jastučić ili šareni pokrivač koji bi razbio jednoličnost bolničke sobe.
Čovjeku je zapravo u tim trenucima potrebno jako malo za sreću, a uvjeti u Hrvatskoj, koja je kao članica Europske unije ostala još jedina zemlja bez sustava palijativne skrbi, ni to malo ne mogu ispuniti.