Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Matas ne može preuzeti Nautu jer zastupa interese jednog od vjerovnika

28.11.2016. 23:00
Matas ne može preuzeti Nautu jer zastupa interese jednog od vjerovnika


Kaljsko remontno brodogradilište Nauta Lamjana d.d. u stečaju jučer je dobilo petog stečajnog upravitelja, a trećeg u svega tjedan dana. Trgovački sud u Zadru za novog stečajnog upravitelja imenovao je zagrebačkog odvjetnika Damira Šebetića iz tvrtke Šebetić i partneri j.t.d. jer je prije šest dana imenovani Ivica Matas iz Šibenika zatražio izuzeće.
Matas je izabran sistemom elektronske dodjele spisa 22. studenog, nakon što je s te dužnosti razriješen Riječanin Alein Khan. Ali kako je on već involviran u ovaj stečajni postupak u ime vjerovnika Super-color d.d., zahtjev za izuzećem mu je prihvaćen.
Smijenjeni Alein Khan, koji je na čelu kaljskog škvera bio posljednje dvije i pol godine, nije želio komentirati razloge razrješenja dok traje nadzor, a u rješenju Trgovačkog suda stoji kako se ono temelji na navodima iz anonimnog podneska sudu i najvećem vjerovniku Naute “Jupiter Adriji” o lažnim putnim nalozima Aleina Khana.
– Rješenjem ovog suda od 25. studenog 2016. Alein Khan iz Rijeke je razriješen dužnosti stečajnog upravitelja stečajnog dužnika Nauta Lamjana d.d. u stečaju zbog neurednog obavljanja svoje dužnosti te je za novog stečajnog upravitelja dužnika imenovan Ivica Matas iz Šibenika. Podneskom od 28. studenog 2016. novoimenovani stečajni upravitelj Ivica Matas je zatražio izuzeće od obavljanja svoje dužnosti u predmetnom postupku iz razloga jer u istom sudjeluje kao stečajni upravitelj društva Super-color d.o.o. Šibenik u stečaju, koje je jedan od vjerovnika stečajnog dužnika, stoji u jučerašnjem obrazloženju Trgovačkog suda koje potpisuje sutkinja Tina Grgas. U istom rješenju Grgas pojašnjava kako sudu u trenutku donošenja rješenja o razrješenju Khana i imenovanju novog stečajnog upravitelja nije bilo poznato da je Ivica Matas stečajni upravitelj jednog od vjerovnika Nauta Lamjane.
– Izbor novog stečajnog upravitelja izvršen je metodom slučajnog elektronskog odabira s liste A stečajnih upravitelja za područje nadležnosti ovog suda, tj. automatski s iznimkom prijašnjih stečajnih upravitelja Edvina Šimunova iz Zadra, Ivana Rude iz Šibenika, Aleina Khana iz Rijeke i Ivice Matasa iz Šibenika. Zbog činjenice da Ivica Matas nije dao izjavu pred sudom u smislu odredbe čl. 86. st. 1. SZ-a, posljedično on nije niti stupio na dužnost stečajnog upravitelja dužnika u predmetnom postupku, navela je sutkinja Grgas.