Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Više od tisuću i pol mještana i gostiju pjevali uz klape Rišpet i Punta Dura

28.11.2016. 23:00
Više od tisuću i pol mještana i gostiju pjevali uz klape Rišpet i Punta Dura


Bogat program ovogodišnjeg Adventa ili Došašća na otoku Viru počeo je u nedjelju navečer na glavnom mjesnom trgu, sv. Jure, na kojemu se okupilo preko tisuću i pol Virana i gostiju svih uzrasta, među kojima je bilo i jako puno djece. Svi oni nazočili su pravoj božićnoj čaroliji, u sklopu koje je načelnik općine Vir Kristijan Kapović zapalio prvu svijeću na velikom vijencu.
Obraćajući se nazočnima Kapović je okupljenima kazao kako ove godine stanovnici otoka Vira neće trebati za predstojeće božićno-novogodišnje blagdane odlaziti s njihovog otoka u ostale sredine jer će moći kući uživati u raznim manifestacijama, koje su sastavnica cjelogodišnjih događanja na otoku Viru pod sloganom ¨Zaviri na Vir¨. Ta događanja će potrajati sve do blagdana Tri Kralja.
 U drvenim kućicama posjetitelji su mogli razgledati te po simboličnim cijenama kupiti prigodne blagdanske suvenire. Svakako najposjećeniji je bio štand na kojem su se nudili adventski uratci, koje su pripravili polaznici Dječjeg vrtića Smješko s njihovim odgojiteljicama. S obzirom da je bila prohladna večer, posjetiteljima se nudila gratis blagdanska hrana i piće, a posebno dobro je ¨kurilo¨ kuhano vino. Glazbeni program večeri otvorila je virska klapa Punta Dura, a nakon njih u svoje ruke stvar su uzeli članovi poznate splitske muške klape Rišpet, čijih je sedam članova pod dirigentskom palicom solista Ive Amulića, u dvosatnom nastupu izvelo nezaboravni prigodni program u kojem se je našlo pregršt poznatih skladbi dalmatinskog izričaja.
Za mnoge nezaboravno paljenje prve adventske svijeće popraćeno je također puštanjem prema zvjezdanom nebu preko tisuću papirnatih lampiona, s kojima su okupljeni sa centralnog virskog trga povodom skorašnjeg blagdana rođenja Isusa Krista odaslali cijelom svijetu pregršt božićnih želja protkanih ljubavlju i mirom.