Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Vjeruju kako je Isus Krist rođen u Krakovu

28.11.2016. 23:00
Vjeruju kako je Isus Krist rođen u Krakovu


U Gradskoj loži Narodnog muzeja Zadar jučer je otvorena izložba “Krakovske jaslice”. Fenomen je to koji se pojavio, kako i samo ime govori, u nekadašnjem glavnom gradu Poljske.
Ne postoji ni jedno drugo mjesto na svijetu koje proizvodi jednako unikatne kreacije, koje prikazuju scenu Isusova rođenja. Riječ je o posebnoj formi prikaza Isusova rođenja koja se razvila u 19. stoljeću. U 20. stoljeću njihova popularnost poprilično se proširila, njeguje se i danas te postaje modelom suvremenog zanatstva. Krakovske jaslice posebno se izrađuju za tradicionalno godišnje “Natjecanje za najljepše Krakovske jaslice”, koju organizira Povijesni muzej grada Krakova. Autori Krakovskih jaslica su umjetnici amateri, natjecanje je, pak, podijeljenost prema kategorijama, za odrasle i za djecu.
Kustosica zadarske izložbe je Ivana Dražić, a uime gostiju iz Poljske okupljene je pozdravio ravnatelj krakowskog muzeja Michal Niezabitowski.
– Danas donosimo čaroliju, nadu i vjeru. Mi vjerujemo da je Isus rođen u Krakovu, istina je takva da vjerujemo kako bi se u svakom od nas trebala roditi nada. Mi tu nadu prikazujemo u ovim šarenim jaslicama, koje predstavljaju krakovsku arhitekturu. Zahvaljujemo ravnateljici Narodnog muzeja Zadar Renati Peroš, a svima ostalima želimo tu nadu i pozivamo vas ovim putem u Krakov, poručio je Niezabitowski.
Ravnateljica Peroš pozdravila je zadarskog gradonačelnika Božidara Kalmetu i župana Zadarske županije Stipu Zrilića i zahvalila na potpori koju pružaju muzeju.
– Kada je ravnatelj krakovskog muzeja bio ovdje pitala sam što bi još u nas mogli izložiti, na što ne on kazao Krakovske jaslice. Nije to samo izložba, nego priča o vjeri, ljubavi, nadi, istaknula je ravnateljica Peroš.