Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Zatvor zbog kamatarenja, a ne poticanja na samoubojstvo

Autor: Suzana Bandić

28.12.2008. 23:00
Zatvor zbog kamatarenja, a ne poticanja na samoubojstvo

Foto: Sebastian GOVORČIN



Kristijan Kolovrat (36) iz Zagreba, Željko Erlić (41) iz Tinja te Dražen Adžić (44) iz Biograda na Općinskom sudu u Zadru proglašeni su krivima i odgovornima za kamatarenje  uoči stravične pogibije 33-godišnjaka iz Zelengrada, Ilije Mitrovića. Kolovrat je tako osuđen zbog lihvarskog ugovora i iznude na 4 godine i 7 mjeseci zatvora, dok su Erlić i Adžić krivi zbog lihvarskog ugovora i pokušaja prijevare za što im je određena zatvorska kazna od po 1 godinu i 9 mjeseci.
Predsjednik Sudskog vijeća Hrvoje Visković, oslobodio je, međutim, svu trojicu zbog poticanja na samoubojstvo. Kolovratu je produžio pritvor, dok će Erlić i Adžić pravomoćnost presude čekati na slobodi.
Obrazloživši presudu, sudac Visković je naglasio kako je Kristijan Kolovrat nizom lihvarskih ugovora i iznuda, te učestalim telefonskim pozivima, ozbiljnim prijetnjama i zastrašivanjem “priskrbio za sebe materijalnu korist, a na štetu druge osobe, koristeći njezinu nuždu i lakovjernost”. Stoga, je sudac Visković dodao kako će se sva protupravno stečena imovina, odnosno iznos od 410 tisuća kuna, prvooptuženom Kolovratu biti oduzeta.
Nakon izricanja presude Erlić i Adžić su se obratili novinarima rekavši kako su osuđeni nevini te da će, ukoliko zatreba, svoju istinu dokazati i na sudu u Strasbourgu.
Izricanju presude prethodili su višesatni, iscrpljujući završni govori branitelja optuženih kao i zastupnice optužbe, a na posljednjoj raspravi svoj je iskaz, podsjećamo, iznijela i psihijatrica Vera Klarić rekavši kako je u medicinskoj dokumentaciji za prvooptuženog Kolovrata i drugooptuženog Erlića pronašla zapise o postojanju trajnih promjena ličnosti zbog tragičnih događaja kojima su nazočili. No, Klarić je istaknula kako nije pronašla elemente koji bi ukazivali da kod njih postoji teški poremećaj osobnosti, stoga prema njezinom mišljenju ne postoji osnovanost sumnje u smanjenu ubrojivost optuženika.
Svoj je iskaz tada dao i posljednji svjedok u ovom slučaju, Željko Milić (38) iz Zagreba, inače, dugogodišnji prijatelj prvooptuženog Kolovrata koji je potvrdio kako zna da je on Mitroviću pozajmio novce.
– Kristijana poznajem već 15-ak godina, ali s njim nisam komunicirao otkad je u pritvoru. Iz njegove priče mi je poznato kako je Iliji Mitroviću posudio 30-ak tisuća eura, a jednom prilikom sam i svjedočio kada mu je slao tri tisuće eura autobusom. Ne sjećam se kuda je taj autobus vozio, niti što je pisalo na kuverti, ali vidio sam kad ju je Kristijan dao vozaču. Potom mi je rekao da taj novac šalje Iliji. Komentirao sam kako mu to nije baš pametno, ali on se nije oko toga zamarao niti uzrujavao. Rekao mi je kako ima ugovor s Mitrovićem kojim mu je dao neku kuću u zalog – pojasnio je Milić dodavši kako se sjeća da je Kolovrat kasnije imao problema s vraćanjem novca, no da je samo mirnim telefonskim razgovorom upozorio Mitrovića na dug, upitavši ga zašto ne vraća novac.
Kolovrat i Milić razgovarali su o Mitrovićevoj pogibiji.
– Komentirali smo tu nesreću, ali na način kako se ljudima svašta događa. Bilo mu je žao. Spomenuo mi je čak kako razmišlja da bi poništio taj ugovor o zalogu – kazao je Milić naglasivši još jednom kako se uistinu nikada Kolovrat nije brinuo zbog tog duga.
Podsjetimo, Ilija Mitrović se 11. siječnja ove godine svojim kamionom survao niz liticu, a samo nekoliko sati ranije, u obrovački poštanski ured predao je pismo adresirano na njegova oca Radu, koji živi u Zelengradu. U oproštajnom pismu Mitrović je ocu objasnio razloge zbog kojih se odlučio na tako stravičan i očajnički čin. Spomenuo je ime Kristijana Kolovrata od kojega je pozajmio 30 tisuća eura s kamatom od 10 posto te da je Kolovrat na kraju od njega tražio da mu vrati 550 tisuća kuna.