Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Najljepša baletna božićna bajka

28.12.2010. 23:00
Najljepša baletna božićna bajka


Hrvatsko narodno  kazalište Zadar rad u 2010.  godini završilo je u velikom  stilu. Kao zadnja predstava  ove godine izveden je balet  “Ščelkunčik” u izvedbi solista i  plesnog ansambla HNK Split  kojem se pridružila i Plesna  udruga Sjene iz Šibenika. Dovoljno je reći da se radi o  prekrasnoj božićnoj priči Petra Iljiča Čajkovskog kojom  HNK Split još od premijere  uspješno puni kazališne dvorane.
 Riječ je o baletu u dva čina  za koji je scenarij napisao Marius Ivanovič Petipa, prema  priči E. T. A. Hoffmanna, u  obradi Alexandra Dumasa (sina). Radnja Ščelkunčika odvija se na Badnjak. Obitelj i  prijatelji okupljaju se u kući  predsjednika Silberhausa, a  njegova kći Klara divi se šarenim darovima i slasticama. Nakon dolaska Klarinog kuma,  gospodina Drosselmeyera, svi  se oduševe velikim lutkama na  navijanje, a Klara na dar dobije orašara Ščelkunčika kojeg  brani od brata Franza. Nakon  što Klara zaspi, majka Ščelkunčika sprema pod bor.
U drugom činu Klaru probudi buka te ona ustane kako  bi svog orašara spasila od  miševa predvođenih mišjim  kraljem. Ona se iznenadi kad  se Ščelkunčik pretvori u princa  i zapodjene se bitka. Nakon  što Klara spasi Ščelkunčika  ubivši mišjeg kralja papučom  on je vodi u dvorac svog oca  kralja slatkiša. U dvorcu svi  plešu, a Klara isprobava sve  slatkiše. Središnji događaj su  zaruke princa i vile šećera.  Priča traje koliko i Klarin san,  a ona se budi na božićno jutro  pokraj bora sa Ščelkunčikom u  rukama.
Iako je na svojoj premijeri  Ščelkunčik propao, tijekom  godina postao je jedan od  najomiljenijih baleta ikad napisanih i nezaobilazan na  božićnom repertoaru kazališnih kuća širom svijeta.
 Sudeći po gromoglasnom  pljesku i reakcijama publike  Zadrani su postali veliki ljubitelji baleta. Osim graciozne i  često razigrane izvedbe plesača, okupljene su oduševili i  bogati kostimi i šarenilo scene.  S ovakvim završetkom godine  nema sumnje da će kazalište i  u sljedećoj godini biti uvijek  puno.