Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Najbolji cvitaraši od Nina do Knina u Nadinu

28.12.2011. 23:00
Najbolji cvitaraši od Nina  do Knina u Nadinu


Na festivalu se očekuje 20-ak samoukih etnosvirača na “cvitarama” koji će svojim stilom, umijećem i duhovitošću zvucima cvitara uzbuditi srca brojnih ljubitelja “cvitaraške” glazbe iz svih mjesta od Nina do Knina


Pod pokroviteljstvom Grada Benkovca, a u  organizaciji KUD-a Nadin, u  istoimenom ravnokotarskom naselju u petak 30.  prosinca s početkom u 18  sati održava se jedinstvena  manifestacija na prostoru  Hrvatske i šire, peta po redu  etnomanifestacija “Najbolji  cvitaraši od Nina do Knina”.  Radi se o natjecanju u izvođenju etnoskladbi na usnoj harmonici, na ovom prostoru poznatijoj pod nazivom “cvitare”.
Na festivalu se očekuje  20-ak samoukih etnosvirača  na “cvitarama” koji će svojim  stilom, umijećem i duhovitošću kroz zvuke cvitara uzbuditi srca brojnih ljubitelja  “cvitaraške” glazbe iz svih  mjesta od Nina do Knina.
Dosadašnji dvostruki pobjednici bili su Mirko Kalcina  Baćo iz Lišana Ostrovičkih  te Ante Zrilić Mladi iz Popovića, a prošlogodišnji pobjednik je 12-godišnji Josip  Jole Sakić iz KUD-a Sv. Kata  Zemunik.
– Ako do sada niste imali  priliku čuti kako zvuče cvitare ili ne znate što su diple,  gusle, dvojnice ili ste tek ljubitelj zvuka tamburice i domaćih napjeva, upotpunite  tradicijski ugođaj božićnog  tjedna i započnite novogodišnje slavlje u petak navečer u Nadinu na spektakularnoj Petoj cvitarijadi,  pozvao je Dragan Brzoja,  predsjednik KUD-a Nadin.
Cvitarijada je izazvala veliko zanimanje njemačke tvrtke Hohner, najpoznatijeg  svjetskog proizvođača usne  harmonike.
– Zahvaljujući suradnji s  tom tvrtkom, cvitaranje smo  predstavili cvitaraškoj eliti  na Svjetskom prvenstvu u  sviranju usne harmonike  World Harmonica Festival  održanom u Njemačkoj, istaknuo je Brzoja, dodajući  da su cvitare od davnina tradicionalan instrument, koji  je neizostavna pratnja, u raznim prigodama “igranja kola” u Ravnim kotarima i Bukovici.