Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

“Ne možeš biti redovnik ako ne znaš lijepo pjevati”

28.12.2011. 23:00
“Ne možeš biti redovnik ako ne znaš lijepo pjevati”


Središnji nadbiskupijski zbor Blaženog Ivana Pavla II. na blagdan Sv. Ivana održao je Božićni koncert u katedrali sv. Stošije u Zadru. Zbor čine nekoliko zborova župa Zadarske nadbiskupije koji su nastupili za vrijeme papina pohoda Zadru. To su: Katedralni zbor sv. Stošije, župni zbor sv. Ivana Krstitelja – Relja, župni zbor Blaženog Alojzija Stepinca – Bili brig, župni zbor sv. Ante – Smiljevac, župni zbor Vicko Zmajević – Arbanasi, župni zbor sv. Josipa – Plovanija, župni zbor sv. Petra – Ploča, župni zbor Gospe od Ružarija – Diklo te župni zbor – Dračevac. Solisti su bili Nela Šarić, sopran, Marta Musap, sopran, Zdenko Stipčević, tenor, Branimir Buturić, bariton i Boris Martinović, bas-bariton. Žan Morović bio je dirigent, a Dragan Pejić svirao je za orguljama.
Doprinos božićnom ugođaju
Program je započeo tradicionalnom božićnom pjesmom “U se vrime”, a potom su uslijedile sljedeće skladbe: “Kad se Isus Ditić u Betlem porodi”, “Spavaj, spavaj Ditiću”, “Preveliku radost navišćujem vama”, “Tiha noć”, “Adeste fideles”, “Cantique de Noël” i “Kog’ ste vidjeli pastiri”.
Zatim se prigodnim riječima obratio zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić pohvalivši zborove i njihov doprinos božićnom ugođaju. Posebno je izdvojio ljepotu pjevanja u slavu Bogu, kao načina posvećenog života. Mons. Puljić je zahvalio uime svih vjernika koji su u velikom broju sudjelovali na koncertu te tako uživali u “lijepom pjevanju središnjeg zbora Blaženog Ivana Pavla II.” “Hvala i “čestitam”, riječi su nadbiskupa koje su popraćene velikim pljeskom.
– Kad je Benedikt XVI. bio jedanput u Parizu u prigodi svog službenog pohoda imao je u poznatoj dvorani sv. Bernardina vrlo zapažen govor. Tada je govorio o smislu posvećenog života. Iz svoga govora napravio je cijelu “simfoniju”, slikovito se izrazio mons. Puljić.
Nebeska glazba
– Htio je pokazati ljepotu psalama i pjevanja u samostanu. Na koncu kao da je zaključio: “Ne možeš biti redovnik ako ne znaš lijepo pjevati”. Naime, govorio je o nebeskoj liturgiji i glazbi koja se pomalo odražava ovdje među nama ako uspijemo otkriti tu ljepotu i nekako je prakticirati. I ovaj zbor nam je svojim glasovima i lijepom interpretacijom prekrasnih hrvatskih pjesama dao naslutiti kakva je nebeska glazba koju ćemo jedanput, nadam se, moći slušati, poručio je nadbiskup zadarski izrazivši zahvalnost zborovima što su napravili malo “hodočašće” s obzirom na podrijetlo odabranih skladbi.
 Mons. Želimir Puljić je istaknuo da hrvatski narod ima bogatu božićnu baštinu.
 Na kraju programa svi okupljeni Zadrani, svećenici i gosti su zajedno s velikim zborom otpjevali u čast novorođenom Isusu pjesme: “Veselje ti navješćujem”, “Svim na zemlji”, “Radujte se narodi” i “Narodi nam se”.
 Božićni koncert u katedrali sv. Stošije tradicionalno se održava na blagdan Sv. Ivana i predstavlja susret na kojem se redovito okupe brojne generacije vjernika, u radosti i slavlju božićnog otajstva.