Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

Studentima će 400 kuna mjesečno itekako dobro doći

28.12.2011. 23:00
Studentima će 400 kuna mjesečno itekako dobro doći


Odobreno je 66 studentskih stipendija za akademsku godinu 2011./2012., za što je u općinskom proračunu osigurano 264.000 kuna


Općina Posedarje već šestu godinu zaredom svojim studentima dodjeljuje stipendije, ove godine u pojedinačnom iznosu od 400 kuna mjesečno. Sukladno provedenom javnom natječaju i Pravilniku o odobravanju potpora odlukom Općinskog vijeća, ove godine odobreno je čak 66 studentskih stipendija za akademsku godinu 2011./2012., za što je u općinskom proračunu osigurano 264.000 kuna.
Svečanost potpisivanja ugovora sa studentima održana je jučer u prostorijama OŠ Braća Ribar Posedarje. Nazočnim studentima se obratio i općinski pripravnik Marko Ćirak, koji je kao student četiri godine također bio stipendist.
– Budite odgovorni prema sebi, roditeljima, općini i svima drugima koji vam daju potporu kako bi uspješno završili fakultet te se kao visokoobrazovani ravnopravno uključili na tržište rada. Općinska vrata će studentima vezanim uz informiranje i savjetovanje o mogućnostima zapošljavanja uvijek biti otvorena. Vama studentima nudimo suradnju, naglasio je Ćirak nakon što je zahvalio Općini za, kaže, hvalevrijedno osiguravanje kompetencija mladih osoba, primjerice, putem stručne prakse, naukovanja i stažiranja.
– Na ovaj projekt posebno sam ponosan. Prošla su vremena kada je mogućnost školovanja bila povlastica samo pojedinaca. Danas se svakom tko želi studirati treba to i omogućiti. Više mladih ljudi visokoobrazovanih, prije ili kasnije, odrazit će se u gospodarskom razvitku našeg kraja. Vjerujemo da će se svi oni studenti, koji su otišli studirati u Split, Rijeku i Zagreb, vratiti svojim domovima i tu pronaći svoje radno mjesto. Naročito kada ožive predviđene poslovne, proizvodne i turističke zone, kazao je načelnik Općine Posedarje Ivica Juričević.
U ovogodišnjem proračunu za općinski socijalni program predviđeno je čak oko 600.000 kuna. Pored toga potpora roditelja za svako novorođeno dijete iznosi 3.000 kuna, a načelnik se pohvalio da je nakon godina stagnacije započeo trend porasta nataliteta.


 JURIČEVIĆ SE STUDENTIMA POŽALIO NA VIJEĆNIKE




– Žalosno je što na ovoj prigodnoj svečanosti nema predsjednika Vijeća niti općinskog vijećnika. Još žalosnije je što su pojedini vijećnici na sjednici OV-a glasovali protiv proračuna, a time neposredno i protiv stipendiranja naših studenata, naše budućnosti i prosperiteta, vidno ogorčen u mikrofon je javno rekao posedarski načelnik Ivica Juričević.
– Vi studenti, bez obzira tko će biti sutra ili za godinu i pol dana kada budu lokalni izbori općinski načelnik, nemojte dozvoliti da se prekine briga i skrb o studentima, zatražio je Juričević.