Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Devedesetak izvođača pjevalo tradicionalne božićne pjesme

Autor: Valentina Mlađen

28.12.2012. 23:00
Devedesetak izvođača pjevalo tradicionalne božićne pjesme

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Pred prepunom Katedralom izvođen je Bach na orguljama, originalna “Tiha noć” na Njemačkom, dalmatinska verzija “U se vrime godišća”, čula se i jedna božićna pjesma na francuskom jeziku, a sopranistica Marta Musap uz pratnju orgulja izvodila je “Ave Mariju”


Pred samu novu godinu u Katedrali sv. Stošije održan je Božićni koncert, a 90-ak izvođača izvodilo je najljepše tradicionalne božićne pjesme. Umjesto tradicionalnog koncerta “Tisuću glasova Božiću” iz zadarske Nadbiskupije odlučili su ove godine organizirati financijski skromniju verziju, a nakon lanjskog koncerta u Jazinama ovogodišnji je održan u zadarskoj Katedrali.
Naglasak je kao i svake godine bio na programu tijekom kojeg je duh Božića proslavljen uz najljepše tradicionalne duhovne pjesme u izvedbi vrhunskih izvođača. Tijekom koncerta nastupao je Katedralni zbor sv. Stošije pod ravnanjem Žana Morovića i u orguljaškoj pratnji Dragana Pejića, Komorni zbor “Condura” Zadar s dirigentom Ivom Nižićem, sopranistica Marta Musap te orguljaš Miljenko Bajat.
Pred prepunom Katedralom izvođen je Bach na orguljama, originalna “Tiha noć” na Njemačkom, dalmatinska verzija “U se vrime godišća”, čula se i jedna božićna pjesma na francuskom jeziku, a sopranistica Marta Musap uz pratnju orgulja izvodila je “Ave Mariju”. Zapjevane su i starohrvatske popijevke poput “Spavaj, spavaj ditiću”, a na koncu je i publika zajedno s izvođačima pjevala “Svim na zemlji mir veselje”, “Radujte se narodi” i druge. Ove pjesme samo su dio onoga što su posjetitelji mogli čuti i doživjeti u srijedu u Katedrali.
Koncertu je nazočio i nadbiskup zadarski mons. Želimir Puljić koji se kratko i obratio okupljenima, a nakon koncerta izvođači su se družili u dvorani za vježbanje Katedralnog zbora.