Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Humor je stvar intelekta

Autor: Valentina Mlađen

28.12.2012. 23:00
Humor je stvar intelekta

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Pokušavam zapravo svojim sunarodnjacima reći kako nismo najobjektivniji kada je naše u pitanju. Ne mora ovdje sve biti najljepše, i sunce i more, i kuće i zrak, ali bez obzira na to ja ovo najviše volim jer sam ovdje rođen. Ja se zapravo samo poigravam tom tematikom jer smo mi Hrvati preozbiljni i nismo baš objektivni, kaže Ćubi


Posao humorista je skrenuti pozornost na prave probleme, ali na duhovit, satiričan način jer humor je stvar intelekta i mi se njime premalo bavimo u ozbiljne svrhe. Samo ono što je ozbiljno to je i duhovito, a glupost je uvijek glupa, kaže Damir Mihanović Ćubi.
Svoju tezu kako je zaista smiješno samo ono što je ozbiljno dokazao je u četvrtak u Hrvatskom narodnom kazalištu Zadar gostujući sa svojom monokomedijom “Ko radi štrajka od gladi”. U predstavi Ćubi glumi lik Nevena, priprostog radnika povratnika iz Njemačke koji iz pozicije maloga čovjeka kritizira svakodnevicu i iskrivljene društvene vrijednosti, upozoravajući na sve anomalije i negativnosti vremena u kojem živimo. U predstavi se tako dotiče politike, muško-ženskih odnosa, turizma, medija, mita i korupcije te drugih aktualnih tema. A zahvaljujući ovim kriznim vremenima Nevenu nije nedostajalo aktualnh tema i problema koje je postavio na tapetu. Što radi ministar gospodarstva u državi koja nema gospodarstva i kako gospodarska kriza može pogoditi takvu zemlju, kako su se muškarci i žene upoznavali nekad, a kako to čine današnje, kako ih naziva Ćubi “stick” generacije, zašto Hrvati uvijek kad su gladni štrajkaju od gladi…i brojna slična pitanja postavio je Ćubi u Zadru. Publika je od samog početka predstave pokazala oduševljenje glasnim smijehom, pružajući podršku glumcu aplauzom, da bi na koncu i sami počeli sudjelovati u predstavi.
Pojašnjavajući poantu ove monokomedije, za koju je sam u cjelosti osmislio tekst i koncept, Ćubi kaže:
– Pokušavam zapravo svojim sunarodnjacima reći kako nismo najobjektivniji kada je naše u pitanju. Ne mora ovdje sve biti najljepše, i sunce i more, i kuće i zrak, ali bez obzira na to ja ovo najviše volim jer sam ovdje rođen. Ja se zapravo samo poigravam tom tematikom jer smo mi Hrvati preozbiljni i nismo baš objektivni, kaže Ćubi.
U Zadar će, kaže, uskoro opet navratiti, jer nije Zadar u njegovu srcu već je njegovo srce u Zadru u kojem je proveo jedan od najljepših perioda svoga života, zaključio je Ćubi pozdravivši sve čitatelje Zadarskog lista.