Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Jerolimu Urodi nagrada za životno djelo

28.12.2016. 23:00
Jerolimu Urodi nagrada za životno djelo


Nagrada za životno djelo u povodu Dana grada Biograda na Moru i nebeske zaštitnice sv. Anastazije-Stošije koja se proslavlja 15. siječnja, dodijelit će se dipl. ing. agr. Jerolimu Urodi, dobro znanom kao Jere.
Riječ je o prvom gradonačelniku novoustrojene jedinice lokalne samouprave Grada Biograda na Moru, izabranom 1993. godine u vihoru ratnih zbivanja te dugogodišnjem županijskom pročelniku za more. Za nagradu ga je predložio biogradski HDZ.
Uroda i ostali dobitnici nagrada Grada Biograda za 2016. godinu, primit će nagrade 13. siječnja, na Svečanoj sjednici Gradskog vijeća u sportskoj dvorani Srednje škole Biograd.
Kako stoji u obrazloženju predlagatelja, dobitnik prestižne nagrade, 69-godišnji Jerolim Uroda osnovnu školu je završio u Biogradu, gimnaziju u Zadru, a Agronomski fakultet u Zagrebu. Zapošljava se u tadašnjem PK Zadar na poljoprivrednom dobru Vrana kao rukovoditelj ugostiteljstva i turizma. U to vrijeme izgrađen je novi autokamp Crkvine uz Vransko jezero, uređen rekreacijski centar uz autokamp, započet je pionirski pothvat, u tadašnjoj državi – kavezni uzgoj slatkovodne ribe. Postignuti su tada zavidni rezultati (1984. najbolji rezultati u Europi). Nažalost, projekt je, zbog nerazumijevanja tadašnjeg rukovodstva tvrtke nakon dvije godine prekinut.
Uroda 1989. godine prelazi na mjesto rukovoditelja sportskih objekata Teniski centar tvrtke Ilirija, koji je upravo bio u završnoj fazi izgradnje. U suradnji s Međunarodnom ženskom teniskom federacijom, organizirao je prvi međunarodni teniski turnir za žene Jadranska rivijera i to s nagradnim fondom od 10.000 američkih dolara.
Na mjesto biogradskog gradonačelnika 1993. dolazi za vrijeme borbenih djelovanja po gradu, kada nije bilo vode i struje, kada je na jednog Biograđanina dolazio jedan prognanik, vrijeme kada je trebalo ustrojiti novu gradsku upravu.
Prvi posao na mjestu gradonačelnika bilo je rješavanje vodoopskrbe kroz stavljanje u funkciju novih vodocrpilišta i to uz strogu diskreciju kako za njih ne bi doznao agresor pa i europski promatrači koje je jako zanimala ta lokacija.
Slijedili su iscrpni razgovori, uz predstavnike Županije i Grada Zadra, s Vladom RH o izgradnji magistralnog cjevovoda Krka – Zrmanja koji su uspješno završeni i u roku od šest mjeseci cjevovod je izgrađen te su dobivene potrebite količine vode. Uz to je trebalo sanirati ogromne gubitke u vodoopskrbi Grada, prvenstveno stari cjevovod na Obali kralja Petra Krešimira IV., što je učinjeno tijekom uređenja javne rasvjete i zelenih površina.
Na mjesto pročelnika Upravnog odjela za more i turizam tadašnje Zadarsko-kninske županije odlazi 1997. godine i ostaje do odlaska u mirovinu, u ožujku 2014.