Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Predstavio se akrilima s morskim i motivima mrtve prirode

28.12.2016. 23:00
Predstavio se akrilima s morskim i motivima mrtve prirode


U galeriji Zadarta u petak je otvorena izložba zadarskog likovnog pedagoga u mirovini, Petra Franulovića. Franulović se publici predstavio akrilima podjeljenim u dva ciklusa. Jedan je pogled na isti morski motiv s različitih prostornih perspektiva, a drugi je mrtva priroda istog modela, ali drugačije modelirana.
Kako je rekao sam autor, ciklus mrtva priroda nije neki apstraktni izričaj kojeg baš nitko ne razumije, nego se iz svake te slike može iščitati nešto novo. Tako slike nisu potpisane jer su ostavljene publici da im sama nadjene naslove. Zanimljivo je, kaže Franulović, da je miješanje sekundarnih boja nastalo na samim slikama.
– Bitna karakteristika, koja zrači iz ove izložbe, je radost. Stoga nije ni čudo da smo mi u likovnoj udruzi Zadart baš ovu izložbu stavili kao zadnju u ovoj godini. Drugačije, u ove blagdanske dane, ne bi išlo, rekao je otvarajući izložbu direktor Galerije Zadart, Zoran Đapo.
Franulović je rođen 1946. u Blatu na otoku Korčuli. Zvanje likovnog pedagoga (nastavnika) stekao je na Pedagoškoj akademiji u Zagrebu, u klasi profesora Mladena Veže. Od 1969. živi i radi u Zadru. Do odlaska u mirovinu, u Osnovnoj školi Šime Budinića u Zadru predavao je likovnu kulturu. S manjim prekidima, slikanjem se aktivno bavi od 1975. Franulovićevi motivi slikanja su uglavnom vezani uz more, otoke i mrtvu prirodu. Svi radovi su izrazito koloristički. Prepoznatljivi su po kromatskom izričaju i jakom kolorističkom kontrastu.