Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

“Smiljevcu” 5,5 milijuna kuna za energetsku obnovu

03.01.2018. 11:23
“Smiljevcu” 5,5 milijuna kuna za energetsku obnovu


Učenici Osnovne škole Smiljevac sljedeću bi školsku godinu mogli započeti u novouređenoj školi. Naime, Grad Zadar i Osnovna škola Smiljevac dobili su 1,9 milijuna kuna bespovratnih sredstava za projekt energetske obnove školske zgrade iz Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.


Grad nositelj projekta
Da podsjetimo, ranije je Gradu, kao nositelju projekta, iz Europskog fonda za regionalni razvoj osiguran isti iznos za sufinanciranje obnove. S dodatnih 1,9 milijuna kuna, ostvarenih preko javnog poziva Ministarstva, Grad će za provedbu uložiti minimalni iznos sredstava iz vlastitog proračuna.
– Projekt energetske obnove vrijedi 5,5 milijuna kuna, a njime će se obuhvati povećanje toplinske zaštite vanjske ovojnice odnosno fasade, zamijenit će se dio dotrajale stolarije energetski učinkovitom, toplinski će se izolirati ravni i kosi krovovi, unaprijedit će se sustav grijanja, te ćemo prijeći s loživog ulja na prirodni plin. Također, uz postojeću kotlovnicu će se izgraditi i jedan dio nove kotlovnice koja će se prilagoditi za plin. Osim toga, rekonstruirat će se električne instalacije kotlovnice i ugradit će se digitalna regulacija te ćemo postojeću rasvjetu zamijeniti LED rasvjetom, rekao nam je ravnatelj OŠ Smiljevac, Bernardo Kotlar. Istaknuo je kako bi za etapno izvođenje ovako obuhvatnih radova trebalo i nekoliko godina, a zahvaljujući fondovima sve bi moglo biti gotovo u jednoj godini.
Dodao je kako će škola uštedjeti jako mnogo, oko 70 posto na potrošnji energije jer je, primjerice, krov izgrađen prije 38 godina, pa će novom izolacijom ušteta na grijanju biti značajna.


Proširenje škole
– U školi će biti mnogo ugodnije jer će se ugraditi termoregulatori na sve radijatore pa će se temperatura moći podešavati prema potrebi. Naime, sada se sve učionice griju na jednaku temperaturu, pa je u onima koje su okrenute južno prevruće, a onima sjeverno, ledeno. Sada će se temperatura moći prilagoditi, pojasnio je Kotlar.
Grad Zadar je nositelj posla i on bi trebali početkom godine raspisati natječaj za izvođača radova, a rok za dovršetak radova je travanj 2019. godine.
Ipak, Kotlar je optimističan i nada se kako izvođenje radova neće utjecati na nastavu jer se dio radova može izvoditi dok nema nastave, a dio dok traje nastava.
– Zamjena krova te promjena rasvjete bi se mogli odraditi preko ljeta, kad nemamo nastavu te nema učenika u školi, a ovi ostali radovi bi se mogli odraditi etapno i dok traje nastava. Tu mislim na promjenu fasade i izgradnju kotlovnice, koja se može graditi i dok su učenici u školi, rekao je Kotlar istaknuvši kako je jako zadovoljan vijestima o dobijenim sredstvima. Najavio je i kako planiraju proširenje škole za još četiri učionice te izgradnju blagovaonice, ali, dodao je, o tome je još rano za govoriti.