Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

AKSTU: Rektor nam ne dopušta registriranje

Autor:

29.01.2009. 23:00
AKSTU: Rektor nam ne dopušta registriranje


Na izvanrednoj sjednici udruge AKSTU (Aktivni student), održanoj u utorak, vodstvo udruge još jednom je izrazilo nezadovoljstvo studentskim standardom na Sveučilištu u Zadru.
– Kad smo pokretali udrugu htjeli smo da studenti mogu negdje doći i homogenizirati se, kazao je Branko Radonić, dodavši kako je želja bila da udruga djeluje kroz dva vida, kulturni i konstruktivni rad. Napomenuo je kako je uprava Sveučilišta u Zadru pregluha za studentske probleme, a sama udruga je pokušala senzibilizirati javnost. No, kad studenti nisu homogeni, ističe Radonić, ne mogu djelovati.
Udruga trenutačno broji 130 članova, no jedan veći dio, počevši od vodstva, je pri samom kraju sa studijem, te samim time prestaje sa svojim djelovanjem u udruzi. Sam predsjednik Željko Primorac je diplomirao prošle godine. Zbog svega toga kroz otprilike  mjesec dana će se održati redovna godišnja skupština na kojoj će se izabrati novo vodstvo. Važno nam je da se ime AKSTU nastavi, da se studentski glas čuje, rečeno je u utorak na sjednici.
Istaknuto je, među ostalim, kako je prosvjed na trgu AKSTU uspio dovesti 10 posto studenata Sveučilišta u Zadru, što je, prema sociolozima, navode AKSTU-ovci, veliki uspjeh.
Na izvanrednoj sjednici Udruge Aktivni student (AKSTU) čulo se kako udruga nije registrirana pri Sveučilištu u Zadru iz razloga što rektor ne dopušta registriranje. Vodstvo udruge najavilo je kako će uputiti dopis Senatu Sveučilišta po tom pitanju.
Na Sveučilištu u Zadru, pak, kažu kako je Udruga AKSTU udruga građana koja nije registrirana kao udruga studenata na Sveučilištu u Zadru.
– Njihove izjave ocjenjujemo kao potpuno neutemeljene i jednostrane u svojim procjenama s čime se Uprava Sveučilišta ne može složiti. Ne stoji da smo gluhi za probleme studenata, mi ih rješavamo svakodnevno. Naša vrata su otvorena za razgovor svim predstavnicima studenata, osim onima koji se služe metodama ucjena i pritisaka da bi postigli zacrtano, kazala nam je glasnogovornica Sveučilišta komentirajući izjave vodstva AKSTU-a. Dodala je “da je njihovo mišljenje u manjini pokazuje slab odaziv studenata na njihovo okupljanje”.