Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Posljednji korak prema zlatu

Autor:

29.01.2009. 23:00
Posljednji korak prema zlatu

Foto: AP



U polufinalu svjetskog rukometnog prvenstva reprezentacija Hrvatske je pred 15.000 gledatelja u zagrebačkoj Areni pobijedila Poljsku 29:23 (14:13) i po četvrti put u svojoj povijesti se plasirala u finale svjetske smotre.  Hrvatsku reprezentaciju su do devete pobjede na prvenstvu predvodili Ivan Čupić sa 12 i Petar Metličić sa pet pogodaka, dok je Mirko Alilović sakupio 15 obrana. Najbolji strijelac u poljskim redovima bio je Mariusz Jurasik sa šest pogodaka. Finalni susret na rasporedu je u nedjelju u 17.30 sati u zagrebačkoj Areni.
Hrvatski pobjednički niz nastavljen je i u polufinalu svjetskog prvenstva. Sjajnom predstavom odabranici Lina Červara deklasirali su Poljsku i upisali devetu pobjedu kojom su osigurali najmanje srebrnu medalju.  Hrvatska je sjajno otvorila utakmicu. Pokretljivom 3-2-1 obranom uništila je suparnika već na samom startu i u prvih sedam minuta Poljaci su postigli samo jedan pogodak. U desetoj minuti Hrvatska je već imala četiri gola viška (7:3) i većinu prvog dijela imali smo veliku prednost. Međutim, u posljednjih osam minuta prvog dijela hrvatska reprezentacija je pala u krizu i Poljaci su od rezultata 13:9, došli do 13:13. Srećom, Vori je pogotkom u zadnjim sekundama osigurao da Hrvatska ipak ode na odmor s pogotkom prednosti.
Na početku drugog dijela Červar je u obranu uveo Gojuna i Kopljara i furioznom serijom 7:1 hrvatska vrsta bježi na 21:14. Kada je Venio Losert kod rezultata 22:15 obranio sedmerac bilo je jasno kako Hrvatska večeras ne može izgubiti utakmicu. Junak utakmice bio je sjajni Ivan Čupić koji je zabio 12 golova iz 13 pokušaja, briljantnu večer imao je i Mirko Alilović sa 15 obrana.
“Nakon šest godina i jedan mjesec, koliko je ova reprezentacija zajedno, ovo je peto odličje i nije vrijeme za veliku analizu nego za čestitke svima, igračima, savezu i logistici,” kazao je nakon polufinalne pobjede nad Poljacima (29:23) izbornik hrvatske rukometne reprezentacije Lino Červar.  “Večeras ćemo popiti pivo, a sutra razmišljati o Francuskoj. Imamo srebro i vidjet ćemo što će biti dalje”, kazao je uzbuđeni, ali i vidno bolesni izbornik, koji se novinarima ispričavao da jedva stoji na nogama.
“U oba poluvremena igrali smo obranu 3-2-1, osim što je u drugom dijelu bila nešto plića i to je dobro funkcioniralo. Protiv Francuza očekujem posve drugačiju utakmicu,” dodao je Červar.
“Proslavit ćemo ovu devetu uzastopnu pobjedu, a onda za dva dana sve učiniti za onu najvažniju, desetu koja donosi i zlato, kazao je nakon polufinalne pobjede nad Poljacima (29:23) kapetan hrvatske rukometne reprezentacije Pero Metličić.
“Danas smo odigrali možda i najbolju utakmicu, osim malog opuštanja potkraj prvog dijela. Odigrali smo vrlo dobro i u obrani i u napadu. Meni osobno je dobro došao dan odmora, danas sam bio opušten i razigran. U finalu će igrati dvije najbolje reprezentacije ovog trenutka na svijetu, no mi imamo ključnu prednost – ove divne gledatelje”, kazao je Metličić, koji je posebno pohvalio hrabrost mladih hrvatskih igrača. “Svaka im čast, borili su se kao lavovi, iako praktički nemaju nikakva iskustva”.
Ivan Čupić je danas odigrao sjajnu utakmicu, postigao je 12 pogodaka iz 13 pokušaja. “Utakmicu smo dobili jedinstvo, a posebno je dobro funkcionirala obrana. Iskoristili smo sve prednosti domaćeg terena i sjajnog navijanja. Idemo po zlato”, kazao je Čupić.
“Da mi je netko prije šest mjeseci rekao da ću igrati u finalu Svjetskog prvenstva, rekao bih da je lud. Odlično smo se spremili za polufinale, dobro smo iskoristili odmor i Poljaci nisu imali šanse. Na kraju je razlika prema pokazanoj igri mogla biti i veća. Protiv Francuza će biti puno teže, ali zlato nam nitko neće uzeti”, izrekao je Mateo Hrvatin, strijelac jednog pogotka.
“Ovu utakmicu smo dobili obranom i sve bi bilo savršeno da nije bilo opuštanja krajem prvog poluvremena. Napravili smo tada nekoliko pogrešaka koje nam se protiv Francuza ne bi smjele događati. Ovo je fenomenalan uspjeh, kojem nedostaje još samo jedan korak. Zlatni korak”, kazao je Domagoj Duvnjak, sa četiri pogotka jedan od najboljih hrvatskih igrača.
Ivano Balić je još jednom ljut prošao pokraj novinara, no ovaj put zbog činjenice da je upravo on izabran za doping-kontrolu.


 A SAD – FRANCUZI


Posljednji hrvatski protivnik na putu do drugog zlata biti će Francuska koja je u prvom polufinalnom ogledu u Splitu daleko lakše nego što se očekivalo pobijedila Dansku 27:22 (16:11). Francuska i Hrvatska već su jednom igrali u finalu svjetskog prvenstva – 1995. godine na Islandu gdje su slavili Francuzi. Hrvatska je do sada jedini naslov svjetskog prvaka osvojila u Portugalu 2003. godine, a dvije godine kasnije u Tunisu je u finalu izgubila od Španjolske. Francuska je također, tri puta igrala u finalima, a dva puta je otišla do kraja. Već spomenute 1995. godine protiv Hrvatske, te 2001. godine protiv Švedske, dok su 1993. godine u borbi za zlato izgubili od Rusije.




 HRVATSKA – POLJSKA 29:23 (14:13)


ZAGREB. Arena Zagreb – 15.000 gledatelja; Suci: Lemme i Ullrich (oba Njemačka)
HRVATSKA: Losert, Alilović; Hrvatin 1, Balić 2, Duvnjak 4, Lacković 2, Horvat, Vori 3, Gojun, Metličić 5, Kopljar, T. Valčić, Čupić 12 (6), Špoljarić
POLJSKA: Szmal, Malcher; Jaszka , K. Lijewski , Kuchczynski , Bielecki 1, Siodmiak 3, Wleklak , B. Jurecki 3, Jurasik 6, M. Jurecki 2, Tluczynski 4 (4), M. Lijewski 4, Glinski
SEDMERCI: HRVATSKA – 6 (6), Poljska – 5 (4)
ISKLJUČENJA: HRVATSKA – 6 minuta, Poljska 8 minuta