Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Slučaj “Oštarić”: Što je to plagijat?

Autor:

29.01.2009. 23:00
Slučaj “Oštarić”: Što je to plagijat?

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Odlukom Vijeća Odjela za sociologiju Sveučilišta u Zadru Željko Oštarić isključen je iz nastave i ispita. Oštarić je, naime, kako je već poznato cijeloj javnosti, tezu njegova magistarskog rada “Durkheimova teorija totemizma” navodno prepisao i prikazao kao original, a opravdanje za to mu je neetičnost u akademskom svijetu.
Zašto navodno, jer se tek treba utvrditi što je plagijat. Naime, Etičko povjerenstvo Sveučilišta u Zadru, koje je relevantno za ovaj slučaj, sav materijal vezan uz Oštarićev magisterij i doktorat uputit će u Zagreb, Etičkom povjerenstvu Filozofskog fakulteta u Zagrebu, na kojem je Oštarić branio magistarski i doktorski rad, a zadarsko Sveučilište bavit će se isključivo njegovom knjigom. Naime, Željko Oštarić je prije dvije godine pod nazivom “Aktualizacija Durkheimove sociologijske teorije: novo čitanje Durkheimove teorije totemizma” publicirao svoj magisterij.
– Etičko povjerenstvo će ići sa zahtjevom prema stručnim osobama iz područja sociologije i stranog jezika, dakle engleskog, koji će provjeriti navode o plagijatu knjige u izdanju Sveučilišta, izjavila je Elija Vrsaljko, glasnogovornica Sveučilišta u Zadru, dodajući kako će se zatim rektoru predložiti mjere.
Željko Oštarić je diplomirao na bivšem Filozofskom fakultetu u Zadru, a magistrirao i doktorirao na Sveučilištu u Zagrebu.