Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Čovjek koji je volio more

29.01.2012. 23:00
Čovjek koji je volio more


– Čovjek od mora i za more – profesor Gorki Kurtin bio je etnolog, ronilac, težak, podvodni fotograf, darivatelj krvi, ratni dragovoljac i puno više, predstavila je Kurtina ukratko ravnateljica NMZ Renata Peroš
Narodni muzej Zadar iskoristio je Noć muzeja kako bi u Kneževoj palači otvorili jedinstvenu izložbu fotografija “Glas u tišini” Gorkog Kurtina.
Na pedesetak fotografija s motivima hrvatskoga podmorja Gorki je zabilježio živi svijet hrvatskoga Jadrana, od školjki, hobotnica, poznatih i nepoznatih riba, pa sve do prekrasnih koralja.
Izložba je otvorena kao homage pokojnom profesoru Kurtinu, a na otvorenju je uz brojne Zadrane bila prisutna i njegova obitelj.
– Čovjek od mora i za more – profesor Gorki Kurtin bio je etnolog, ronilac, težak, podvodni fotograf, darivatelj krvi, ratni dragovoljac i puno više. Rođen je u Kalima 1949., diplomirao je na Strojarskom fakultetu u Sarajevu. Svoj radni vijek proveo je kao profesor u Pomorskoj školi u Zadru, predstavila je Kurtina ukratko ravnateljica NMZ Renata Peroš, te dodala:
– Večeras ovom izložbom slavimo Kurtina fotografa, ali isto tako mogli bismo slaviti Gorkoga Kurtina profesora koji je svojim učenicima  bio poput prijatelja, ali i dobrovoljca, branitelja koji je bio prvi zapovjednik Otočkog bataljuna, nabrajala je Peroš, istaknuvši kako je Gorki prvenstveno bio čovjek koji je nadasve volio more.
Iako je radni vijek proveo u Pomorskoj školi podvodna fotografija bila mu je jedna od strasti, a more život.
– Sve one godine mi smo Gorkog dijelili s vama. Svi vi ovdje sigurno ste sreli Gorkoga, sigurno ste se dotaknuli, svi vi večeras ovdje sigurno imate sjećanja sa Gorkim, kazala je Gorkijeva udovica s emocijama u glasu.
Uz razgledavanje izložbe podvodne fotografije posjetitelji Kneževe palače u Noći muzeja mogli su kušati i brudet na banjski spravljen u posebnim posudama koje je izradio posljednji iški lopižar te uživati u dobrom vinu.