Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Na zadarskom području nije legaliziran niti jedan objekt

29.01.2012. 23:00
Na zadarskom području nije legaliziran niti jedan objekt


Osim nepotpune dokumentacije, glavna prepreka u rješavanju bilo kojeg od pristiglih zahtjeva zapravo je ortofoto snimka DOF5, napravljena iz zraka u lipnju 2011. godine za cijelu Hrvatsku, koja je bila nepristupačna u elektronskom obliku na internetu
Zakon o legalizaciji bespravno izgrađenih objekata donesen je u kolovozu protekle godine kako bi se moglo legalizirati preko 150.000 ilegalnih nekretnina diljem Hrvatske, a općinski, gradski i državi proračun oplemeniti s 15 milijardi kuna. Od donošenja zakona prošlo je gotovo pola godine, a za to vrijeme u Gradu Zadru i Zadarskoj županiji zaprimljeno je 1.017 zahtjeva. Međutim, zasad nije legaliziran niti jedan jedini bespravno izgrađen objekt.
– U Gradu Zadru dosad je predano 149 zahtjeva za legalizaciju. Iz tehničkih razloga dosad nije riješen ni jedan, kaže Marija Pavlović Palčok, pročelnica zadarskog Upravnog odjela za provedbu dokumenata prostornog uređenja i građenja Grada Zadra.
Većina zahtjeva za Vir
Unatoč pozivu da legaliziraju svoje bespravno izgrađene kuće i druge objekte, na terenu je do sada izostao masovni odaziv građana. I dok je gradski odjel za provedbu dokumenata u građenju zaprimio 149 zahtjeva za legalizacijom, županijskom odjelu je stiglo 868 zahtjeva.
– Od 10. kolovoza do kraja 2011. godine u županijskom Upravnom odjelu za provedbu dokumenata prostornog uređenja i građenja zaprimljeno je 798 zahtjeva za rješenje o izvedenom stanju, od čega se čak 454 zahtjeva odnosi na otok, odnosno Općinu Vir, kazao je županijski pročelnik Željko Letinić.
U županijskim ispostavama zaprimljen je 91 zahtjev, u Pagu 46, Obrovcu 22, Benkovcu 14, Biogradu na Moru 7 i u Gračacu dva zahtjeva za legalizaciju.
Osim nepotpune dokumentacije, glavna prepreka u rješavanju bilo kojeg od pristiglih zahtjeva zapravo je ortofoto snimka DOF5, napravljena iz zraka u lipnju 2011. godine za cijelu Hrvatsku, koja je bila nepristupačna u elektronskom obliku na internetu.
Naime, prije donošenja zakona Državna uprava za katastar iz zrakoplova je snimila cijelo područje Hrvatske, a prema snimcima su se trebale izraditi ortofoto karte. Riječ je o složenom postupku i obimnom poslu za gradske i županijske odjele za urbanizam i izdavanje akata za gradnju.
– Ortofoto snimak na internet stranicama nije bio dovoljno kvalitetan, nije omogućavao identifikaciju objekta za koji je predat zahtjev za legalizacijom, iako su se obavljali i očevidi na terenu. Bez tih snimki izdavanje rješenja jednostavno nije moguće, ističe Željko Letinić.
– Problem će ovih dana biti u potpunosti riješen, a ortofoto snimke, kojih za cijelo područje RH ima 10.945, moći će se u potpunosti koristiti u rješavanju zahtjeva i izdavanje prvih rješenja o legalizaciji bespravne gradnje, odnosno nezakonito izgrađene ili rekonstruirane zgrade, najavio je županijski pročelnik Letinić.
 Nema baze bespravnih objekata
– U ovoj godini je zaprimljeno još 70 zahtjeva, od čega se 43 odnosi na Vir, dok je u ispostavama zaprimljeno sedam zahtjeva, precizan je Letinić.
Prema sadašnjim uvjetima, za legalizaciju obiteljske kuće od 100 metara četvornih u Zadru trebat će i do 70 tisuća kuna – za dokumentaciju, komunalnu naknadu, vodni doprinos te kaznu za nezakonit objekt u prostoru. Iako je moguća obročna otplata do dvije godine, Zakonom je utvrđeno da se 30 posto iznosa treba platiti odjednom. Banke nisu osmislile kreditne programe za legalizaciju kuća.
– Bespravni graditelji zahtjev prema zakonu koji je protekle godine donijela bivša vlast, moći će podnositi zaključno do kraja ove godine, govore mjerodavni.
Međutim, kako najavljuje novi ministar Ivan Vrdoljak, do ljeta bi u saborsku proceduru trebao doći novi Zakon o legalizaciji bespravno izgrađenih objekata kojim bi se rok za podnošenje zahtjeva za legalizaciju bespravne gradnje produžio i u iduću godinu, cijeli proces učinio bržim i jednostavnijim, a država radi plaćanja troškova legalizacije građanima osigurala povoljne kredite.
– No, to ne znači da će bespravni graditelji proći bolje nego svi oni koji su se držali zakona i gradili legalno. Nakon isteka, najvjerojatnije dužeg roka, objekti za koje nije podnesen zahtjev bit će tretirani kao nelegalni, a njihovi vlasnici opravdano će strahovati od bagera. Štoviše, svi objekti koji su se bespravno započeli graditi nakon 21. lipnja 2011. godine, nakon zračne snimke postojećeg stanja, vrlo teško će se legalizirati, objašnjavaju u Ministarstvu graditeljstva i prostornoga uređenja.
Zadarska županija još uvijek nema točan uvid u broj bespravno sagrađenih objekata na svome području. Baza bespravno sagrađenih objekata u Hrvatskoj ne postoji! Nitko ne zna koliko ih ima. Bespravna gradnja nastajala je kroz dugi niz godina pa će tako i njezino rješavanje najvjerojatnije biti dug proces.


Manje investicija u graditeljstvo


Statistika županijskog Upravnog odjela za provedbu dokumenata prostornog uređenja i građenja pokazala je da je u 2011. godini zaprimljeno ukupno 1.345 novih predmeta, a riješeno je 547 predmeta za gradnju. Godinu prije je riješena su 673 zahtjeva potrebna za gradnju, lokacijske i građevinske dozvole. Tijekom 2011. godine i dalje je nazočno smanjenje investiranja u graditeljstvu u odnosu na prethodno razdoblje što znači da je manji interes za gradnju gospodarskih i zgrada za stanovanje te obiteljskih kuća.




Problem vodnog doprinosa


Građanima od svih plaćanja za legalizaciju objekata najteže pada plaćanje vodnog doprinosa. Smatraju da je vodni doprinos, koji se koristi isključivo za izgradnju objekata obrane od poplava, u Zadarskoj županiji prevelik u usporedbi s drugim hrvatskim regijama koje su sklonije poplavama.


Kočnice legalizaciji – ortofoto snimak i novac


Iako su se vlasnici bespravnih objekata ponadali da će im novodoneseni zakon priskrbiti laganu legalizaciju, za sada su se nade pokazale pogrešnima. Jedni su u redovnom postupku platili legalizaciju, a drugi bi htjeli zgrade legalizirati za nula kuna. Istovremeno i (ne)opravdani problem ortofoto snimka uzrokom je da građani znatno manje od očekivanja podnose zahtjeve za legalizaciju svojih bespravno sagrađenih objekata, svjesni da trenutačno njihovi zahtjevi ne mogu biti pozitivno riješeni. Vjerojatni su uzrok i najave nove vlasti o promjenama zakona, pojednostavljenje procesa i produženja roka za predaju zahtjeva pa građani nepotrebno ne trče pred rudo. S druge strane, sigurno mnogo bespravnih graditelja jednostavno ne može podnijeti zahtjeve jer nisu u stanju financijski podmiriti neke od potrebnih stavki.