Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Slučaj Fimi media 10. veljače na sudu

29.01.2012. 23:00
Slučaj Fimi media 10. veljače na sudu


Slučaju Fimi media naći će se 10. veljače pred optužnim vijećem zagrebačkog Županijskog suda koje mora odlučiti o utemeljenosti USKOK-ove optužnice protiv bivšeg premijera Ive Sanadera, HDZ-a, te još devetero pravnih i fizičkih osoba koje se tereti za izvlačenje novca iz državnih institucija i poduzeća te punjenje HDZ-ovog “crnog fonda”.
O optužnici će odlučivati vijeće sutkinje Gordane Mihele Grahovac koje je sredinom prosinca prihvatilo Sanaderovu jamčevinu za puštanje iz istražnog zatvora i obranu sa slobode.
Na sjednici bi se trebalo odlučiti o odgovorima obrana na optužnicu koja osim Sanadera, za ukupnu štetu od oko 70 milijuna kuna tereti i HDZ. To je prva politička stranka koja se našla pod kaznenim progonom, a prema optužbama USKOK-a u njen se tzv. crni fond od dolaska na vlast krajem 2003. do srpnja 2009. nezakonito slilo 31,6 milijuna kuna koje su iz državnih institucija i poduzeća izvučene preko privatne tvrtke Fimi media po kojoj je slučaj i imenovan. Dijelom tog novca donedavno vladajuća stranka je navodno financirala svoje izborne kampanje.
Na optuženičku klupu će sjesti i bivši HDZ-ovi stranački dužnosnici – rizničar Mladena Barišića, glasnogovornik vlade i šef izbornih stožera HDZ-a Ratko Maček, blagajnica Branka Pavošević, zatim vlasnica Fimi medie Nevenka Jurak, dvoje njezinih suradnika Anita Lončar Pape i Bojan Dimić te njihove tvrtke Fimi media, Ani-Lon i Onida.
Optužnica Sanadera tereti da je povezao ostale optuženike s namjerom ilegalnog financiranja HDZ-a te da je za sebe zadržao 15 milijuna kuna. Nevenka Jurak i njezina tvrtka navodno su se okoristili za 14,4 milijuna kuna, Anita Papeš-Lončar za dva milijuna, Dimić za 1,8 milijuna.
Kako se doznaje, većina optuženih, među kojima i Sanader, nisu podnijeli odgovor na optužnicu. Branka Pavošević, koja je u istrazi priznala krivnju, navodno u odgovoru ne poriče činjenice nego ukazuje na svoju minornu ulogu u svemu, dok pravni zastupnici HDZ-a smatraju da krivnju treba individualizirati te da zbog postupaka nekoliko pojedinaca ne treba iščitavati odgovornost cijele stranke.
Optužno vijeće optužnicu može potvrditi, odbaciti ili vratiti USKOK-u na doradu.
Podignutom optužnicom nisu obuhvaćeni šefovi državnih tijela, institucija i poduzeća koji su sudjelovali u nezakonitom izvlačenju novca i punjenja HDZ-ovog “crnog fonda”, no USKOK je najavio da će protiv njih biti pokrenuti posebni postupci zbog zlouporabe u poslovanju s okrivljenim društvom Fimi media.
Pod istragom su, među ostalim, bili bivši ministar unutarnjih poslova Ivica Kirin, bivši direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Vinko Mladineo, bivši šef Hrvatskih šuma Darko Beuk te bivši čelnici Hrvatskih autocesta (HAC) Mario Crnjak, Jurica Prskalo, Josip Sapunar i Zlatko Korpar.